Šok u Saboru, Jandroković jedva došao k sebi: Pljusnule reakcije nakon spominjanja Vukovara

11.12.2023. 10:47:00

Nastavlja se sjednica Sabora, zastupnici će raspravljati prijedloge izmjene četiri zakona o drugom mirovinskom stupnju, kojima se, uz ostalo, mogući iznos jednokratne isplate kapitaliziranih sredstava u drugom stupnju povećava na 20 posto, izjednačava dodatak na osnovnu mirovinu od 27 posto, fleksibilizira izbor kategorije obvezne. mirovinskog fonda.

Riječ je o izmjenama zakona o obveznim i dobrovoljnim mirovinskim fondovima, o mirovinskim osiguravajućim društvima te o dodatku na mirovine ostvarene prema Zakonu o mirovinskom osiguranju. Na prvom čitanju tih zakona, oporba je poručila da nije zadovoljna Vladinim namjerom uvođenja takozvanog alternativnog mirovinskog fonda, obveznog fonda kojim bi upravljala država iu kojem bi trebalo završiti svakih dvadesetak eura mirovinske štednje radnika.

Žestoko o Jakuševcu: Prijeti opasnost

Zastupnici su zasjedanje ovog tjedna počeli slobodnim iznošenjem stajališta po klubovima zastupnika. Prvi je na redu bio  Darko Klasić  u ime Kluba zastupnika HSLS-a i nezavisnog zastupnika Vladimira Bileka.

On je svoj govor posvetio zagrebačkom problemu odlaganja otpada.

“Mislim da Jakuševec skreće u PR smjeru i da trebamo iznijeti informacije zašto već sutra četvrtina građana neće imati gdje odložiti otpad i zašto nam prijeti opasnost. Bandić je više od 10 godina izbjegavao gradnju postrojenja, no kada je u posljednjem šalju, 2019. napravljen Plan gospodarenja otpadom. Kod smjene vlasti očekivalo se da će pitanje otpada biti bar konceptualno riješeno u prvih šest mjeseci, dogodilo se suprotno, zbog nekih odluka vratile su se pet godina unazad, odustalo se od bio kompostiranja u Novskoj, pokušavalo se mimo dozvole kompostirati biootpad na Jakuševcu, odustalo se od sortirnice otpada zbog visine investicije. Sada se plaća nikad skuplje koncesionaru za odlaganje plastike, odustalo se od izgradnje CGO na Resniku. Uvođenje novog sustava naplate i odvoza otpada doživjelo je fijasko, uvođenje plave vrećice uvelo je više nereda tko koristi, kupuje ih 30 posto građana”, upozorio je

Marijana Puljak  (Klub zastupnica Centra, GLAS-a i Stranke s imenom i prezimenom) također je govorila o otpadu, no iz druge perspektive.

“Vrijeme je da krenemo u korak s vremenom i prihvatimo blagodati tehnologije. Beč već desetljećima uspješno koristi energane, imaju četiri postrojenja za spaljivanje otpada, jedna spalionica smještena je u centru grada, pruža toplinsku energiju za više od 60 tisuća kućanstava, strujom opskrbljuje 50 tisuća. Hrvatska kasni za svijetom 20 ili 30 godina, modernije zemlje pokazuju kako se to radi”, rekla je pa navela Beč ili Kopengahen.

Hajduković: Ne čekajte na neku šećernu kuglu

Domagoj Hajduković  (Klub Socijademokrata) govorio je kako je Vlada potpuno zaboravila istok Hrvatske, odnosno Slavoniju.

“Imali smo svinjsku kugu, a posljednja pošast koja nam se tek sprema mogla biti slatka tema gorkog okusa, jedna namirnica bi uskoro mogla pojeftiniti – šećer, a sve zbog šećera iz Ukrajine koji je preplavio europsko tržište. Mi iz Osijeka smo prije dvije godine ostali bez stoljetne šećerane. Istok Hrvatske je opustošen, svoje vršnjake s kojima sam odrastao prije sresti na ulicama Dublina nego u Osijeku. Naš je apel Ministarstvu poljoprivrede, ne čekajte neku šećernu kuglu, da vas ne iznenadi”.

Nikola Grmoja  (Most) opet je govorio o temi ilegalnih migracija. Kaže, Bulju su se svi smijali dok je pozivao da se građani moraju samoorganizirati, a isti dan, tvrdi, migranti su provalili u planinarski dom u Sinju. Stav Mosta je beskompromisan, nulta stopa tolerancije za nelegalne prelaske granice, tražimo da vojska izađe na kritične točke”, rekao je, dodavši da Europa ima ozbiljan problem.

Dretar je izazvao reakciju HDZ-ovca
Dretar: Pogledajte kako radi Vukovar, a kako županija koju vodi HDZ

Davor Dretar  (Domovinski pokret) govorio je o pozitivnim trendovima u Vukovaru, uspoređujući ga s trendovima na razini države koja je, kaže, manje pozitivna.

“U Vukovaru rastu poduzeća, u kolovozu smo imali 10 652 zaposlene osobe što je povećanje za 2,6 posto u odnosu na prošlu godinu. Vukovar je 2022. imao najveći broj rođenih beba u 25 godina. Nikada od mirne reintegracije nije dosegnuta brojka od 200 poroda već sredinom lipnja. Vukovar je u top 10 gradova po uspješnosti povlačenja europskih sredstava. Ajmo to usporediti s podacima koje ostvaruje vladajuća koalicija. U tablici projekata koje su trebali izvršiti i financirati iz operativnog programa Konkurentnost i kohezija u oči nam upadaju prazne kućice u koje su trebali unijeti korigirane planove trošenja. Što se tiče demografske politike, imamo pad od 0,6 posto. Županija Vukovarsko-srijemska, koja gubi skoro 2 posto stanovništva ima jedan grad u kojem ima najveći broj rođenih beba, Dekanić (HDZ) upravlja županijom, Penava (Domovinski pokret) upravlja gradom koji postiže pozitivne rezultate. Pametnom dosta”, rekao je pa, uočivši da se za povredu poslovnika javio HDZ-ov zastupnik, rekao je:

“Hajde kolega Mažar, javnost jedva čeka da čuje što imate za reći”. Nikola Mažar  mu je na to odgovorio kako se 300 milijuna eura u Vukovar ulaže zahvaljujući Vladi.

Ne, Dretar je očito učinio nešto što je jako razljutilo Jandrokovića. Kamere i mikrofoni nisu uspjeli uhvatiti o čemu se radi. “Ovo stvarno nisam doživio, što da sada radim? Ne znam…”, bio je zbunjen Jandroković.

Sabor UŽIVO

Izvor: Dnevno.hr

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: snimka zaslona/YouTube

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.