Šola: Loša reakcija na koronakrizu nije posljedica samo nesposobnosti već i korupcije

18.05.2021. 08:32:00

Jedan od najvećih korupcijskih skandala u povijesti Europske unije postaje bjelodan, ali zato što je priča gadna po europsku birokraciju, većina europskih mainstream medija kao da ne vidi, ne čuje, niti piše, piše Ivica Šola u svojoj kolumni za Slobodnu Dalmaciju, koju djelomice prenosimo.

Stella Kirikádes, zdravstvena povjerenica Europske komisije koja je potpisala kasne i nejasne ugovore o cijepljenju, upletena je u korupcijski skandal. Mnogi već tvrde da su je potplatili proizvođači cjepiva.

Neočekivano se tako na zajedničkom računu sa suprugom ove europske povjerenice pojavilo točno 4 milijuna eura. (…)

Novac je na obiteljski račun povjerenice EU-a za zdravstvo “sletio” putem državne Ciparske banke i pokušali su ga, opet vidi vraga, prikriti kao neku vrstu zajma, posudbe. Od koga?

Novac je prevelik da bi ga se jednostavno moglo pomesti pod tepih, jer europska povjerenica za zdravstvo Kirikádes nema pokriće za podizanje kredita ove veličine. (…)

Odgoda isporuke

Stella Kirikádes, nakon svega, pokušava se ispričati na bilo koji način, pa i za čovjeka ispodprosječne inteligencije. Ona pokušava sada uvjeriti ljude da vjeruju da taj naizgled “prljavi” novac nema nikakve veze s ugovorima o cijepljenju EU-a. Ovaj su novac, vjerojatno i jedino logično, uplatili proizvođači cjepiva za ugovore po povoljnim uvjetima, što je rezultiralo odgodom isporuke i katastrofalnom reakcijom EU-a na COVID problem. U međuvremenu, režimske ciparske novine opet pišu da je to vjerojatno “pasivno podmićivanje”. Dobro, ako je tako, koliko bi onda iznosilo “aktivno podmićivanje”, osam milijuna eura?

Ovakve prakse nisu bile strane ovoj zaigranoj europskoj povjerenici za zdravstvo još dok je obavljala sličnu funkciju na Cipru. Uostalom (budući da je izborna šutnja, moram preskočiti jednu članicu komisije) čini se da vam nikakve afere, pa i korupcijske, nisu zapreka, već pozitivna referenca za posao u Europskoj komisiji. Pa i sama predsjednica Ursula von der Leyen postala je krovna osoba Komisije unatoč aferi “Konzultant” dok je bila ministrica u Njemačkoj, aferi koja je gurnuta pod tepih.

(…)

Nekoliko godina ranije, isti su se ljudi, Stella Kirikádes i njezina mreža, skrivali iza državne banke, kada su ona i njezin “tim” odlučili privatizirati sve onkološke tretmane na otoku Cipru, a to je donijelo nadrealnu eksploziju cijena liječenja raka.

Ime obitelji Kirikádes koja se, možda, obogatila na leđima oboljelih od raka postalo je veliki skandal u cijeloj zemlji, na Cipru. Kad je situacija postala neodrživa i duboko sumnjiva, problem je došao na dnevni red ciparskog parlamenta. Svi su zastupnici glasali za nacionalizaciju liječenja karcinoma, kako bi se smanjili troškovi liječenja, osim, naravno, zastupnica Stella Kirikádes. I vuk pojeo magare, Kirikádes ni za što nije odgovarala, niti je stvar ozbiljno istražena. No tragikomedija postaje potpuna kada otvorite stranice Europske komisije i vidite da je Stella Kirikádes u Komisiji dobila resor u kojem kao najuži krug njezinih nadležnosti stoji “Projekt pobijediti rak, plan za poboljšanje, prevenciju i liječenje karcinoma”, kao i “podrška europskoj farmaceutici”. Zanat izučila na Cipru, pa su joj to “reference” u Komisiji…

Politizacija cjepiva

Sada je jasno zašto je EU doživio fijasko s cjepivom, zašto je i Ujedinjeno Kraljevstvo, koje je napustilo EU, bilo miljama ispred, pa i Srbija, u nabavi cjepiva. Smjesa nesposobnosti i korupcije.

(…)

Nakon katastrofalnog upravljanja maskama i dezinficijensima na početku pandemije kojih nije bilo, Viktor Orban je predvidio nadolazeći kolaps i usprotivio se prisilnoj centralizaciji nabave od strane EU-a. Ubrzo se obratio Kini i Rusiji za opskrbu Mađarske. No ekipa oko povjerenice Kirikádes optužila je Orbana da krši europske zakone. (…) Orban se usprotivio politizaciji cjepiva, a da uopće nije znao za korupciju vezanu uz nenaručene narudžbe i blokiranje različitih cjepiva iz političkih razloga. (…)

Ipak, budući da korupcija uvijek stanuje drugdje, samo ne u srcu EU-a, sve skupa će jamačno proći lišo. A svi koji ukazuju na to, postat će lažovi i antieuropejci.

* Mišljenja iznesena u komentarima osobna su mišljenja njihovih autora i ne odražavaju nužno stajališta uredništva

Izvor: Narod

Izvorni autor: Ivica Šola/foto: Laudato.hr

Autor: