SPEKTAKL NA JARUNU: OBILJEŽAVANJE DANA DRŽAVNOSTI REPUBLIKE HRVATSKE

31.05.2024. 16:01:00

Oružane snage Republike Hrvatske zajedno su jučer s brojnim okupljenim građanima u Zagrebu, Splitu, Puli i Rijeci obilježile Dan državnosti Republike Hrvatske, prenosi Dnevno.hr

Bila je to prilika za sjećanje na povijesne trenutke borbe za neovisnost i slobodu Republike Hrvatske, kao i prilika za izražavanje zahvalnosti svim hrvatskim braniteljima te pripadnicima Oružanih snaga koji svakodnevno služe domovini. Tim povodom u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Puli bio je izložen taktičko-tehnički zbor naoružanja, borbene i neborbene tehnike i opreme Hrvatske vojske, au Zagrebu se na RSC Jarun, uz prisustvo nekoliko tisuća okupljenih građana i visokih državnih dužnosnika, održao svečani program u u sklopu kojeg je proveden impresivan prikaz vježbi pripadnika Hrvatske vojske i MUP-a te letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva.

Simulacija spašavanja u kriznim situacijama

Na svečanom obilježavanju Dana državnosti nazočili su visoki državni dužnosnici, uključujući potpredsjednika Vlade Republike Hrvatske i ministra obrane Ivana Anušića te načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga general-pukovnika Tihomira Kundida.

Svečani program započeo je nastupom Zagrebačkih mažoretkinja i Kravat pukovnije, uz sudjelovanje kulturno-umjetničkih društava te policijske klape "Sveti Mihovil". Pripadnici Zapovjedništva specijalnih snaga zajedno s pripadnicima MUP-a izveli su padobranski skok s hrvatskim zastavom, zastavom Europske unije i NATO-a. Pripadnici ZSS-a održali su niz pokaznih vježbi u zraku, na kopnu iu vodi, uz simulaciju spašavanja u kriznim situacijama, demonstrirajući visok stupanj spremnosti i profesionalizma pripadnika Hrvatske vojske.

Koreografija s puškama i službeni psi

Počasno-zaštitna bojna izvela je svoju vojno-akrobatsku ceremoniju uz izvođenje koreografije sa svojim puškama. Vježbe vodiča i službenih pasa Pukovnije vojne policije uključivale su prikaz vježbe poslušnosti službenih pasa, detekcije droga, uporabe službenih pasa prilikom provjere identiteta osobe te njihova uporaba u operativno-taktičkim zadaćama.

Završni dio programa uključio je letački program Hrvatskog ratnog zrakoplovstva, koji je uključio prelete helikoptera OH-58D Kiowa Warrior i UH-60M Black Hawk, akrobatske grupe "Krila Oluje" te prelete aviona Rafale. Svi posjetitelji imali su priliku uživati ​​u tradicionalnom vojničkom grahu koji su pripadnici Hrvatske vojske dijelili u Zagrebu, Splitu, Osijeku i Puli, pridonoseći tako svečanom ozračju obilježavanja Dana državnosti.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: MORH/J.Kopi

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.