Split: Obilježena 31. godišnjica 114 brigade

01.06.2022. 17:58:00

SPLIT - Svečanom akademijom u domu Hrvatske vojske u Lori u srijedu je obilježena 31. godišnjica osnutka 114. brigade čijih je 87 pripadnika  poginulo u Domovinskom ratu.

 U sklopu svečanosti   položeni su vijenci ispred središnjeg križa i na groblju branitelja na Lovrincu,  a u crkvi Svetog Ante na Poljudu služena je misa zadušnica.

Svečanosti je u Domu Hrvatske vojske nazočio i general -pukovnik  Marijan Mareković u svojstvu izaslanika predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića.

General Mareković je istaknuo kako je 114. brigada jedna od prvih brigada Hrvatske vojske formiranih u Domovinskom ratu.
"Ova je brigada imala iznimno uspješan ratni put," poručio je general Mareković.

Jedan od ratnih  zapovjednika i utemeljitelja 114. brigade brigadir Zdravko Klanac obraćajući se nazočnima na svečanoj akademiji podsjetio je kako su u vrijeme  formiranja te brigade početkom lipnja 1991. godine bila teška vremena,  jer, kako je rekao, nije bilo ni oružja ni odora.
" Vremeplov me vraća u lipanj 91. kada se skupina dragovoljaca  iz Splita,  Omiša, Trogira,  Solina i  Kaštela,  okupila  i oformili smo 114. brigadu," istaknuo je Klanac.

Na svečanosti je premijerno prikazan  50-minutni dokumentarni film autora Jakova Sedlara o ratnom putu te brigade.

General Mareković je u izjavi novinarima rekao da je položaj sudionika Domovinskog rata u hrvatskom društvu "u redu, da su im zakonom određena prava koja oni konzumiraju."  Po njemu bi u vezi s optužncima iz Srbije  " možda trebalo reagirati  oštrije i rezolutnije." 
Jedan o ratnih zapovjednika 114. brigade Marko Skejo je novinarima rekao da je ponosan na doprinos te brigade u Domovinskom ratu. "Ova je brigada rasadnik Hrvatske vojske," rekao je.

(Hina)

Izvorni autor: HINA/Foto:HINA/ Mario STRMOTIĆ/ ml

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.