Splitsko tužiteljstvo započinje istragu protiv Zlatka Ivaza i Đorđa Mirčetića zbog ratnih zločina: Sud odredio istražni zatvor

22.03.2024. 12:44:00

Splitsko tužiteljstvo pokrenulo je istragu protiv Zlatka Ivaza (60), poznatog kao Šušlje iz Siverića, i Đorđa Mirčetića (58) iz Drniša zbog sumnje da su počinili ratne zločine protiv civilnog stanovništva. Sudac istrage Splitskog suda, na prijedlog tužiteljstva, odredio je istražni zatvor za obojicu.

Osumnjičenima se stavlja na teret da su u rujnu i prosincu 1991. godine, za vrijeme oružane agresije na Republiku Hrvatsku i oružanog sukoba JNA, paravojnih postrojbi milicije i teritorijalne obrane tzv. SAO Krajine, kao pripadnici JNA, prekršili odredbe Ženevske konvencije o zaštiti građanskih osoba. Optužbe također obuhvaćaju kršenje Dopunskog protokola Ženevskim konvencijama, budući da su nakon okupacije Siverića, Badnje i Drniša, s okolnim naseljima, protjerali većinu građana hrvatske nacionalnosti. Također, sumnja se da su izazvali požar i uništili 21 kuću i drugi imovinski objekt vlasništvo građana hrvatske nacionalnosti, uzrokujući materijalnu štetu procijenjenu na preko 1,3 milijuna eura.

Branitelji osumnjičenih tvrde da nedostaju dokazi za osnovanu sumnju u njihovu krivicu. Međutim, tužiteljstvo ističe da se njihove tvrdnje temelje na dokumentaciji priloženoj kaznenoj prijavi šibenske policije, kao i na svjedočkim iskazima četiri osobe te izjavama osam potencijalnih svjedoka.

Odvjetnici osumnjičenih također osporavaju osnovanost određivanja istražnog zatvora, no tužiteljstvo podsjeća da su osumnjičeni pobjegli iz Hrvatske tijekom Vojno-redarstvene operacije "Oluja" prije 29 godina te se od tada nisu vraćali, unatoč posjedovanju dvojnog državljanstva, donosi Jutarnji list.

Izvor: Jutarnji list/Foto:Ilustracija/policija

Izvorni autor: PDN/Jutarnji list

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.