SPOMENICI ‘BELIM ORLOVIMA’ I ŠOŠKOČANINU ĆE SE RUŠITI? Velika pobjeda Nikole Kajkića: . Dokazao sam da su nezakonito izgrađeni’

09.02.2022. 21:27:00

Policijski inspektor Nikola Kajkić za kojega je šira javnost doznala po istraživanju ratnih zločina na Ovčari, zatražio je zakonskim putem da se u Borovu Selu uklone spomen obilježja poginulim srpskim dragovoljcima koji su sudjelovali u agresiji na Hrvatsku.

Konkretno, riječ je o spomeniku Vukašinu Šoškočaninu, spomeniku Belim orlovima i spomeniku četničkoj postrojbi Dušan Silni u Borovu Selu.

“Kao vijećnik u Županijskoj skupštini Vukovarsko-srijemske skupštine, pozvao sam Ministarstvo kulture da mi odgovori smatra li da se u slučaju ovih navedenih spomen obilježja radi o memorijalnom području odnosno spomeniku iz vremena nekog povijesnog razdoblja, odnosno da li se u tom slučaju radi ili ne radi o spomenicima koji su u vlasništvu RH, te da li u tom slučaju isti uživaju zaštitu temeljem citiranog Zakonskog propisa”, objašnjava Kajkić i dodaje kako je odgovor Ministarstva kulture bio očekivan:

“Odgovorili su mi da se predmetna obilježja ne nalaze u evidenciji Ministarstva kulture niti su zaštićena kao kulturna dobra. Nakon što sam dokumentirano dokazao i utvrdio da su spomenici četnicima u Borovu selu sagrađeni nezakonito, pokrenuo sam inicijativu i od Ministarstva prostornog uređenja  proces za rušenje i uklanjanje istih”, kaže Kajkić koji je prilično uvjeren da će nakon ove njegove inicijative, uistinu doći do rušenja spomenika.

Napominje kako se kod navedenih spomen obilježja svake godine održavaju parastosi:

“To dodatno vrijeđa tamošnje stanovnike. Cvijeće i svijeće za ljude koji su nad njihovim obiteljima činile ratni zločin, potpuno je neprihvatljivo i tome mora doći kraj. Žrtve i stradalnici u domovinskom ratu zaslužuju poštovanje, a ne naklon i slavljenje onih koji su spalili naše domove, silovali i ubijali naše branitelje i civile, pljačkali našu imovinu.

Izvor: 7dnevno/PDN/Foto:Goran Ferbezar/PIXSELL

Izvorni autor: S.V./Dnevno.hr/7dnevno

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.