SRBI NA UDARU Razotkrivena tajna iz Valjeva: Putin kipti od bijesa, Vučić se izvlači, ali Rusi mu ne vjeruju

04.03.2023. 18:34:00

Podsjetimo da se u srpnju 2022. u Grčkoj srušio transportni zrakoplov za koji se tvrdilo da iz Srbije prevozi oružje za Ukrajinu

Srbija se našla u delikatnoj situaciji. Naime, otkriveno je da ukrajinska vojska koristi rakete proizvedene u Srbiji te da ih je i dobila od Srbije. Ruski prorežimski mediji objavili su da je iz poznate srpske tvornice oružja Krušik iz Valjeva preko Turske i Slovačke isporučeno 3500 raketa M-21 GRAD od 122 mm za ukrajinsku vojsku te su kazali da je ta vijest "uznemirujuća i razočaravajuća" ako Srbija kao "ruski bratski saveznik" radi Moskvi iza leđa, suprotno svojim izjavama o "neutralnosti u ovom sukobu".

Zapravo, delikatnost se sastoji u tome da Srbija "podržava rusku stranu" u ratu u Ukrajini i proglašava neutralnost, a Moskva ju smatra saveznicom, pa Vladimiru Putinu te informacije nisu dobro sjele. Tako je glasnogovornica ruskog Ministarstva vanjskih poslova Marija Zaharova izrazila "najdublju zabrinutost" zbog, kako je rekla, "informacija o prodaji srpskog oružja Ukrajini" te zatražila od Beograda "službeno objašnjenje o tome da je Ukrajini isporučeno srpsko oružje". "Ovo je odviše ozbiljno pitanje i sa stanovišta rusko-srpskih odnosa te je potrebno osloniti se na činjenice", rekla je Zaharova i upozorila Beograd da će "Moskva izvući pouke i zaključke iz ovog slučaja".

Marija Zaharova je, prenose moskovske Vedomosti, rekla da "Kremlj vrlo pažljivo prati ovu priču", ali da se naslutiti da Moskva nije sigurna u demantije srpske strane.

Srpski ministar obrane Miloš Vučević, jedan od najbližih Vučićevih suradnika, rekao je da Srbija ne prodaje Ukrajini oružje, ali da je ono možda tamo stiglo od "prekupaca", a i iz Krušika su odmah poslali demanti. "Kupuju li privatne kompanije na trećim tržištima i prodaju kompanijama u nekim drugim državama, to nije pitanje za Srbiju. Za nas to može biti obavještajno interesantno", rekao je Vučević. I ministar vanjskih poslova Srbije Ivica Dačić kazao je da "Srbija ni ne prodaje oružje Ukrajini" te je poručio kako od početka rata Srbija nije dala oružje "nijednoj od strana u sukobu". "Tvrdim da Srbija nije izvezla oružje u Ukrajinu jer moje ministarstvo izdaje dozvole za izvoz. Mi ne izvozimo vojnu opremu ni u jednu zemlju za koju smatramo da bi bila problematična i sporna na bilo koji način", rekao je Dačić.

No, unatoč tome ruski državni mediji, poput portala Mash, navode da je rakete naručila kanadska tvrtka JNJ Export Import, one su zatim iz srpskog Krušika prebačene u Tursku, gdje ih je preuzela turska tvrtka Arca Savunma Sanayi Ticaret, koja ih je potom transferirala u Slovačku, a odande u Ukrajinu. Portal Rusinfo navodi da su bile dvije isporuke, 4. i 6. veljače 2023 godine. I Zaharova je za moskovski dnevni list RBK rekla da ne želi čuti isprike "putem medija ili Telegram kanala, zbog curenja informacija, već želi službeno definiran stav srpske strane". "Činjenice se moraju otkriti. Tada će se donijeti odgovarajući zaključci jer je to izuzetno važna tema za bilateralne odnose naših država", istaknula je Zaharova za RBK.

No, da su u Moskvi i dalje oprezni svjedoči i izjava ruskog politologa Danila Gureeva za prorežimski portal News.ru, koji kaže kako ga ne bi čudilo da je Srbija stvarno prodala oružje Ukrajini jer se predsjednik Vučić sve više "podliježe pritisku Zapada" i podsjeća da je Srbija "otok" okružen NATO-ovim članicama. "Nema dokaza da Vučić opskrbljuje Ukrajinu oružjem, ali nije isključena ta mogućnost", rekao je Gureev i dodao da Vučić već dugo nastoji "sjediti na dvije, pa i tri stolice", premda je, kako kaže - srpski narod "čvrsto uz Rusiju".

Podsjetimo da se u srpnju 2022. u Grčkoj srušio transportni zrakoplov za koji se tvrdilo da iz Srbije prevozi oružje za Ukrajinu, iako se govorilo da je to isporuka "školskih mina" za Bangladeš, ali malo tko je u to povjerovao.

Izvor: jutarnji.hr/Foto:AFP

Izvorni autor: Vlado Vurušić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.