SRBI ŠKABRNJU PREIMENOVALI U ‘TODOROVO SELO’! Znate li tko je bio zloglasni Todor?

20.02.2023. 18:56:00

DAO ZAKLETVU 'ČIČA DRAŽI'

Na današnji dan 1992., samo tri mjeseca nakon nezapamćenog pokolja Hrvata u malom mjestu pokraj Zadra, selo Škabrnja preimenovano je u Todorovo Selo.

Ploča s novim nazivom mjesta ispisanom na ćirilici, za srpskog je neprijatelja značila potpunu ovlast nad područjem koje su pokušali u potpunosti iskorijeniti od dotadašnjih stanovnika hrvatske nacionalnosti, piše Dnevno.hr.

Zloglasni vojvoda Todor

Iako to nikad nije službeno potvrđeno, Škabrnja je nazvana Todorovim Selom po četničkom vojvodi Todoru Laziću.

Zloglasni Lazić titulu je službeno primio istoga dana kada i nekadašnji predsjednik Srbije Tomislav Nikolić, na Romaniji 1993. godine.

Pogledajte prvu četničku ceremoniju nakon 2. Svjetskog rata na kojoj su Lazić i Nikolić imenovani vojvodama.

Pobili ih pa preimenovali mjesto

Pokolj u ravnokotarskome mjestu Škabrnji počinjen je 18. studenog 1991. godine, istog dana kad je slomljena herojska obrana Vukovara. Mučki su ubijena 43 civila i 15 hrvatskih branitelja. U Domovinskom ratu u Škabrnji je ubijeno 56 civila, a poginulo je i 25 branitelja iz toga mjesta. Nakon rata još je šestero mještana poginulo od minsko-eksplozivnih sredstava.

Civili, pretežito žene, djeca i starije osobe, koji su se skrivali u podrumima i drugim zaklonjenim prostorijama, nasilno su izvučeni, ubijani i masakrirani. Stotinjak civila, uglavnom žena i djece, zarobljeno je i odvedeno u Benkovac. Za zločine u Škabrnji osuđena je samo negdašnja medicinska sestra Zorana Banić.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:Ilustracija/četnici/Vukovar/vilimbook.com

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/S.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.