SRBIJA U STRAHU OD PUTINOVE REAKCIJE: Slali su oružje Ukrajini! Ministar obrane: “Reuters laže!”

12.04.2023. 16:42:00

Nije prošlo ni mjesec dana otkad je srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić rekao kako je “gnjusna laž” da Srbija prodaje oružje Ukrajini (“niti jedan komad oružja ni streljiva nismo prodali ni Rusiji, ni Ukrajini”), a sada su američki tajni vojni dokumenti koji su iscurili u javnost, kako prenosi Reuters, potvrdili da je priča dijametralno suprotna, piše braniteljski-portal.

Reuters je to prenio navodeći da je riječ o povjerljivom dokumentu Pentagona koji rezimira odgovore europskih vlada na zahtjeve Ukrajine za vojnu obuku, pomoć i oružje, a bio je među desecima povjerljivih materijala objavljenih na društvenim mrežama prije mjesec dana, što se smatra najvećim curenjem američkih tajni posljednjih godina.

Grafikon je, navodi Reuters, pokazao da je Srbija odbila pružiti obuku ukrajinskim snagama, ali se obvezala da će poslati pomoć u oružju ili ju je već poslala.

Prema tom tajnom dokumentu, Srbija je među 38 europskih država koje su pristale ili su već poslale naoružanje Ukrajini i imaju namjeru to činiti i ubuduće, odnosno, kako stoji u dokumentu, “Srbija ima političku volju i vojnu sposobnost da i opskrbljuje Ukrajinu oružjem”. U svemu tome dodatno je intrigantno da je Srbija istodobno jedina europska država koja nije uvela sankcije Rusiji i izigrava “neutralnost u sukobu”, iako je glasovala za sve tri UN-ove rezolucije u kojima se osuđuje ruska agresija na Ukrajinu.

Srbijanski ministar odbrane Miloš Vučević nazvao je u srijedu “lažima” informacije da Srbija šalje oružje Ukrajini, koje je prethodno objavio Reuters pozivajući se na tvrdnje iz navodnih dokumenata procurjelih u Washingtonu. Ocijenio kako je cilj takvih tvrdnji da destabiliziraju Srbiju i uvuku je u sukob koji ne želi.

“Srbija nije prodavala, niti će prodavati, oružje ukrajinskoj niti ruskoj strani, niti zemljama u okruženju tog konflikta”, rekao je Vučević u srijedu za ruski portal Sputnjik, a skoro identične su i njegove poruke u priopćenju upućenom kasnije medijima iz Ministarstva obrane.

Amerikanci: “Vučić je dvoličan”

I američki stručnjak za Balkan Janusz Bugajski kaže da dokument, ako je autentičan, “pokazuje ili Vučićevu dvoličnost prema Rusiji ili je doista pod velikim pritiskom Washingtona”.

Usto je prije mjesec dana procurila vijest da je Srbija, preko Turske, isporučila Ukrajini vojnu opremu i streljivo iz najveće srpske tvornice oružje Krušik iz Valjeva. Tada je Moskva službeno zatražila da se Beograd očituje o tim isporukama.

Kako smo rekli, Vučić je sve odbacio, a i iz Krušika su to nazvali “notornom laži”. Isto tako, valja podsjetiti da se sredinom prošle godine u Grčkoj srušio vojni zrakoplov koji je prevozio oružje iz Srbije za Ukrajinu. No, to nije sve.

Kako smo već pisali i kako je potvrđeno, na jugu Srbije će se u lipnju ove godine održati dvotjedne vojne vježbe NATO-a i srpske vojske pod nazivom “Platinasti vuk” (Platinum Wolf). Iz Moskve su poručili da će “svakako pozorno pratiti što se događa na toj vježbi” te procijeniti daljnju Vučićevu lojalnost.

Ruski mediji napominju da je u veljači u SAD-u boravio načelnik Glavnog stožera srpske vojske general Milan Mojsilović, o čemu srpski prorežimski mediji nisu previše izvještavali.

Izvor: Braniteljski-portal.com/Foto:snimka zaslona

Izvorni autor: PDN/Braniteljski-portal.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.