Što nakon isteka moratorija na kredite?

06.04.2021. 10:20:00

Moratoriji na otplatu kredita, koji su bili spas za tvrtke pogođene pandemijom, bliže se kraju. Za dio njih moratoriji su istekli potkraj ožujka, dok će za ostale, većinom iz turističkog sektora, odgoda plaćanja vrijediti do kraja lipnja. No, veliko je pitanje što nakon toga, pogotovo s obzirom na to da se i dalje ne može predvidjeti kakva će nam biti turistička sezona.

Davor Slamić vlasnik je obiteljskog hotela u Tisnom. Zbog slabije prošle sezone bio je prisiljen uzeti moratorij na otplatu kredita. Velik je to uteg, kaže, posebno ako i ova sezona podbaci.

- Trenutno tu vatru pokušavamo gasiti s tim da se moratorij produži ili neko mostno kreditiranje, što će jako dobro doći da možemo normalno funkcionirati ovu godinu. Ali, požar i dalje postoji, prelili smo jednu kantu vode na požar, ali on tinja i dalje, kazao je vlasnik hotela Davor Slamić.

Dosad je odobrena odgoda otplate za kredite u vrijednosti od oko trideset milijardi kuna. Za polovinu tog iznosa rok je istekao u ožujku, dok za ostale odgoda vrijedi do lipnja. No što s onima kojima je potrebno još financijskog kisika?

- Bitno je javiti se u banku i razgovarati o minimalnom produljenju novog moratorija ili o restrukturiranju njihovog kredita ili naprosto o produljenju roka vraćanja kredita. Pa ako je kredit bio pet, može na kraju biti deset godina, a otplatna rata i troškovi će se smanjiti za pedeset posto, rekao je direktor Hrvatske udruge banaka Zdenko Adrović.

Jedan od načina kojima bi se tvrtkama olakšalo preživljavanje jest program državnih potpora u vrijednosti od 1,53 milijarde kuna.

- Banka je naravno spremna unutar važećih regulatornih okvira pružiti adekvatnu podršku i posebice u suradnji s domaćim i međunarodnim financijskim institucijama u smislu garantnih shema, jamstvenih programa pronaći adekvatno rješenje, naglasio je direktor Uredakorporativnih komunikacija Erste banke Dario Gabrić.

Guverner ističe da je Europska unija propisala da novi moratoriji mogu trajati najdulje devet mjeseci, točnije do kraja godine. Za dio tvrtki, kaže, pandemija će sigurno imati pogubne učinke.

- Nadamo se da, što prije će se popraviti epidemiološka situacija, to će biti i, da tako kažem, manje žrtava u gospodarstvu, istaknuo je guverner Hrvatske narodne banke Boris Vujčić.

Bankari kažu da zasad više od 80 posto tvrtki, kojima je istekao moratorij, uredno podmiruje svoje obveze. No to ne uključuje one iz turističkog sektora, pa pravi test otpornosti slijedi nakon turističke sezone.

Izvor: HRT

Izvorni autor: HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.