Što su stari Vučedolci radili noću

22.07.2021. 08:56:00

Ravnateljica Muzeja vučedolske kulture, Mirela Hutinec u emisiji Dobro jutro, Hrvatska rekla je kako su 3 tisuće godina prije Krista, Vučedolci poznavali zviježđa na nebu.

Orion im je bio jako važan zato što su ga mogli pratiti na ravnoj crti horizonta. Nisu mogli pratiti sunce tijekom godine zato što nemaju planinu. Sve što imaju u vidokrugu je ravna crta horizonta i Orion se pokazao kao izvrsno zviježđe koje je sa svoje 3 zvijezde u pojasu zalazilo za horizont u vrijeme kada se priroda budi, a to je prvi dan proljeća, rekla je i dodala kako iza toga Orion nisu mogli vidjeti čitavo proljeće, ljeto i jesen te se on javlja ponovno u vrijeme zime kada se rađaju sva mlada sunca i on je zimsko sunce.

Orion je zviježđe koje je pomagalo Vučedolcima da se orijentiraju i računaju vrijeme.

Osim Oriona, poznavali su još 5 zviježđa. To su zviježđe Labuda, Kasiopeje, Pegaz, Ribe i Blizanci. Sve to su piktogramima zabilježili na posudama i to je bilo svojevrsno prvo pismo u Europi.

U početku se mislilo da je to dekoracija posuda, ali se zahvaljujući profesoru Aleksandru Durmanu otkrilo da je to kalendar. 

- Vučedolci su svake osme godine korigirali kalendar pomoću planete Venere koja je kružila oko sunca. Kada bi zemlja prošla oko sunca 8 puta, Venera je to u istom periodu učinila 5 puta, rekla je ravnateljica Hutinec.

Izvor: HRT

Izvorni autor: HRT

Autor: