STOP RASTU CIJENA GORIVA - DIZEL NIKAD SKUPLJI

10.10.2021. 10:42:00

  Građanin Ivan Piškor je u  Facebook grupi Ujedinjeni hrvatski branitelji podijelio  objavu u kojoj je usporedio cijene goriva u Hrvatskoj i našim susjednim zemljama, te tom prilikom kaže "STOP RASTU CIJENA GORIVA - DIZEL NIKAD SKUPLJI".

Objavu Ivana Piškora prenosimo Vam u cijelosti:

▪️Svi naši susjedi, osim Talijana, u ovom trenutku plaćaju jeftinije gorivo nego što ga plaćamo mi u Hrvatskoj.
▪️Prema informacijama portala Cijenegoriva.info ovog tjedna cijena litre benzina eurosuper 95 kreće se od 11 do 11,27 kuna za litru, a eurodizela od 10,87 do 11,29 kuna za litru. Dizel je trenutno najskuplji u povijesti.
▪️U usporedbi s Hrvatskom, litra dizela jeftinija je u BiH za 2,62 kunu pa se tako na spremniku od 50 litara može uštedjeti čak 130 kuna, a na spremniku eurosuper95 oko 120 kuna.
▪️Upravo je ovoliko visoka novčana ušteda dovoljan razlog da sve više vozača iz pograničnih područja s BiH puni svoje automobile gorivom s druge strane granice.
▪️Na cijeli spremnik eurosuper95 u Sloveniji uštedjeli biste oko 70 kuna, a na spremnik dizela uštedjeli biste oko 35 kuna, dok bi u Mađarskoj ušteda po spremniku eurosuper95 i dizela bila bi viša od 50 kuna.
▪️Koliko cijena goriva opterećuje budžet prosječnog hrvatskog građanina možda se najbolje vidi ako usporedimo cijene goriva u Hrvatskoj i drugim zemljama Europske unije, zajedno s usporedbom prosječne plaće.
▪️Tako je primjerice, eurosuper95 je u Austriji trenutno prosječno jeftiniji za oko 15 centi, odnosno oko jednu kunu, pri čemu je prosječna neto plaća u toj zemlji tri puta veća od prosječne plaće u Hrvatskoj.
▪️Prosječna plaća u Hrvatskoj u dogledno vrijeme sigurno neće rasti u dvoznamenkastim postocima, no ono što država može učiniti je da smanji stope trošarina i drugih davanja koje čine više od polovice maloprodajne cijene goriva.
▪️55% cijene eurosupera odnosi se na davanja državi, odnosno trošarine i PDV, dok je u cijeni eurodizela to 50% ili pola. Grubom računicom dolazimo da vozači koji litru plate 11,26 kuna čak 6,20 kuna daju državi. Ako država želi smanjiti cijenu goriva, onda je to prostor u kojemu to može učiniti.
▪️Prema informacijama iz Ministarstva financija, odakle poručuju kako "prate situaciju", čini se da do smanjenja državnog harača na gorivo neće tako brzo doći.
▪️ Na slici možete vidjeti cijenu eurosuper95 i dizela u Hrvatskoj i kod naših susjeda.
▪️ Nažalost, pun spremnik goriva u Hrvatskoj postat će luksuz.

Izvor: Ivan Piškor - fb/Foto:Ilustracija

Izvorni autor: Ivan Piškor

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.