Stopirana obnova Banskih dvora vrijedna 155 milijuna kuna

08.01.2022. 10:30:00

Zaustavljen je postupak javne nabave za obnovu Banskih dvora nakon što je podnesena žalba protiv dokumentacije, piše u subotu Jutarnji list

To će usporiti projekt konstrukcijske i cjelovite obnove zgrade Vlade nakon potresa u vrijednosti 155 milijuna kuna, koji se dijelom financira i iz Fonda solidarnosti Europske unije. U Vladi će sada definitivno biti u utrci s vremenom jer novac iz EU moraju potrošiti do kraja lipnja ako Komisija ne napravi iznimku i produlji rok. Iz Fonda solidarnosti za izradu projektne dokumentacije i provedbu mjera zaštite Banskih dvora predviđeno je 61,5 milijuna kuna i potpisan je ugovor o konstrukcijskoj obnovi.

Žalbe na dokumentaciju vrlo su česte u postupcima javne nabave, u 2019. čak je trećina svih žalbi bila upravo ta, jer se pri podnošenju žalbe postupak odmah prekida, a žalbena naknada iznosi samo 5000 kuna bez obzira na vrijednost nabave. U Vladi očekuju da bi radovi na Banskim dvorima mogli početi za mjesec dana, da ovo neće znatnije usporiti projekt, a ministrica kulture i medija Nina Obuljen Koržinek kaže da su pri planiranju projekata uzeli u obzir i činjenicu da će vjerojatno biti žalbi.

'Ali ne vjerujem da će to izazvati neka veća kašnjenja. Realno je da za mjesec dana krene obnova jer vjerujem da će DKOM riješiti žalbu u najkraćem mogućem roku. Kad govorimo o konstrukcijskoj obnovi zgrada javne nabave i korištenju Fonda, tu se ne može krenuti u obnovu bez cjelovite dokumentacije, a to iziskuje najviše vremena, puno elaborata i analiza i tek onda izradu projekta', objašnjava ministrica koja je uvjerena da će se Fond realizirati u cjelini, kako je planirano.

Vlada je 19. studenoga prošle godine raspisala natječaj za izradu projektno tehničke dokumentacije i izvedbu radova cjelovite obnove kompleksa na Trgu svetog Marka. Prvi rok za dostavu ponuda bio je 28. prosinca, ali je 22. prosinca izmijenjena dokumentacija o nabavi, jer su se na raspolaganje ponuditeljima dale i konzervatorske smjernice pa je i rok za dostavu ponuda produljen na 5. siječnja, piše novinar Jutarnjeg lista Goran Penić.

Izvor: tportal.hr/Foto: PIXSELL

Izvorni autor: V. Mo./Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.