Stotinjak mještana na skupu potpore bolesnom branitelju: Zlatec neće završiti na ulici

03.02.2020. 11:15:00

Ministarstvu državne imovine nećemo dozvoliti da izbaci na ulicu bolesnoga hrvatskog branitelja kako bi zgradu u centru Rogoznice dalo u dugogodišnji najam.

 

Kada se Marijanu Zlatecu osigura nužni smještaj, gospoda iz Ministarstva zgradu mogu rentati ili prodati. Ovo nije borba za povlastice i status, ovdje se radi o velikom humanitarnom problemu.-poruka je to sa skupa potpore na kojemu se okupilo stotinjak građana Rogoznice među kojima je bio i veliki broj hrvatskih branitelja.

 

Okupilo ih dosta, ali nije bilo Marijana Zlateca, on nije imao snage doći među okupljene, sram ga je, kažu njegovi suborci, vlastite nemoći.

 

- Kako se čovjeka koji je prošao čitav rat, koji je bolestan i nema nikoga svoga može izbaciti na ulicu - pita se Ivica Živković.

 

Hrvatski branitelj Ivan Jurko iz proslavljene 4. brigade HV-a ističe kako je s Marijanom Zlatecom prošao sva ratišta.

 

- Premalo nas je danas ovdje, gdje su čelnici lokalnih braniteljskih i veteranskih udruga, gdje su predstavnici lokalne i županijske vlasti, gdje je njihova odgovornost i humanost. Na sreću još nas ima živih i Marijan Zlatec neće završiti na ulici - rekao nam je Jurko.

 

Čudan najam

 

Okupljeni, mahom branitelji, najviše su prozivali lokalne veteranske i braniteljske udruge. Po njihovu mišljenju, čelnici tih udruga samo su produžena ruka politike i umjesto da se skrbe o braniteljima, u službi su lokalnih političara. Možda se nisu pojavili, smatraju neki od okupljenih, što je na skup potpore Marijanu Zlatecu danima pozivala Facebook stranica „Đirada po Rogoznici“ premda, kažu, to nije nikakvo opravdanje.

 

Još prošlog tjedna prozivani predsjednik rogozničkog ogranka braniteljske udruge UDVDR RH Ivica Goleš, istaknuo je kao je Marijan Zlatec njihov član, dragovoljac je i veteran Domovinskog rata, a o njegovu teškom zdravstvenom stanju i stambenom problemu obavijestio je predsjednika njihove županijske organizacije Luku Petrinu i nadležne u Ministarstvu branitelja. Povratnih informacija još nema.

 

 

 

 

Inače, skup je održan ispred zgrade za koju je Ministarstvo državne imovine raspisalo natječaj o najmu. Prije desetak dana organizirana je i neuspjela licitacija, međutim vrata nekog budućeg restorana ili motela čvrsto je zabarikadirao Marijan Zlatec koji već više od desetljeća živi u tom neprikladnom i neuvjetnom prostoru bez vode i struje.

 

- Za ovog branitelja zbog njegova zdravstvenog stanja trebalo se odavno pobrinuti. Očito i sadašnji čuvar države imovine raspolaže s tom imovinom na isti način kao svrgnuti bivši ministar Goran Marić. Kako za ovakvu zgradu u centru Rogoznice početna cijena može biti tek nešto veća od 4000 kuna, a jamstvo 400 kuna. Nešto se ponovno mulja - rekao Čedo Živković, predsjednik općinskog SDP-a i hrvatski branitelj. Zanimljivo, bio je jedini lokalni političar na skupu potpore.

 

U natječaju koji je na svojim stranicama objavilo Ministarstvo državne imovine, piše da zgrada nije slobodna od stvari i osoba, dakle znali su da već godinama u najnehumanijim mogućim uvjetima živi jedan hrvatski branitelj. Inače, zgrada ima 223,47 kvadratnih metara, nalazi se na najelitnijoj rogozničkoj lokaciji unutar kulturno-povijesne cjeline. Prije Domovinskog rata zgrada je bila u vlasništvu nekoga srpskoga turističkog poduzeća, a mali hotelčić s restoranom zvao se „Central“.

 

Za vrijeme Domovinskog rata zgradu je koristilo Ministarstvo unutarnjih poslova. Početna cijena godišnjeg najma prema odluci Ministarstva državne imovine iznosi samo 4469 kuna, a iznos jamčevine je tek 446 kuna i 94 lipe. Ugovor o zakupu sklapa se na rok od 30 godina, od sklapanja ugovora u roku od tri godine prostor se mora obnoviti i staviti u funkciju.

Izvor: Šibenski/Foto:Ivana Stočić

Izvorni autor: Vedrana Stočić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.