Stožer: 7 novih slučajeva koronavirusa, umrle još 3 osobe

25.04.2020. 15:58:00

U protekla 24 sata u Hrvatskoj je detektirano sedam novih slučajeva zaraze koronavirusom, a preminule su tri osobe, izvijestio je u subotu Nacionalni stožer civilne zaštite. 

"U protekla 24 sata u Hrvatskoj imamo dijagnosticiranih 7 bolesnika od Covida-19, što čini ukupan broj od 2016 bolesnika", kazao je na konferenciji za novinare ministar zdravstva Vili Beroš. 

Umrle su tri osobe. U Klinici za infektologiju u Zagrebu preminula je ženska osoba rođena 1922. godine, u KBC-u Split muška osoba rođena 1930. godine, a u Kliničkoj bolnici Dubrava muškarac rođen 1952. godine. 

Sve tri osobe bile su kronični bolesnici, a ukupno su od koronavirusa u Hrvatskoj preminule 54 osobe. 

Ukupno je obavljeno 30.913 testiranja, jučer 700 novih testiranja, a pozitivnih je bilo 6,52 posto.

Na respiratoru je 21 bolesnik, hospitaliziranih je 316 osoba, 9 manje u odnosu na jučer. Od jučer je iz bolničkih ustanova otpušteno 13 bolesnika, 39 osoba koje su se liječile u kući su ozdravile, pa je ukupan broj oporavljenih 1034.

Beroš: Kontaktirat će se bolesnike koji su propustili naručene termine

"Trenutačni uspjeh nije slučajan, on je rezultat našeg zajedničkog promišljanja i discipline. Mišljenja smo da ne treba mijenjati recept koji daje dobre rezultate, stoga i dalje budimo promišljeni, poštujmo potrebu održavanja fizičkog razmaka, higijene i dezinfekcije prostora", poručio je Beroš.

Ministar je otkrio i kako je gotov inspekcijski nalaz vezan uz Dom za starije i nemoćne osobe u Vukovarskoj ulici u Splitu. 

"Nisu nađeni elementi krivog postupanja. Sve što je napravljeno s zdravstvenog aspekta, koji se odnosi na funkcioniranje Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije i liječnice Doma zdravlja u Splitu, bilo je u skladu s propisima", rekao je. 

Vezano uz normalizaciju rada zdravstvenog sustava od 4. svibnja, rekao je da će se pregledati liste čekanja i kontaktirati bolesnike koji su propustili naručene termine zbog protuepidemijskih mjera u proteklom razdoblju. Razmišlja se i o uvođenju dodatnih smjena u zdravstvenim ustanovama, radu vikendom i preraspodjeli radnog vremena, no to će ovisiti i o raspoloživosti zdravstvenog kadra, rekao je Beroš te dodao da će i privatnici biti uključeni ako javnozdravstvene ustanove ne stignu odraditi sve zaostatke.

Božinović: Odluka o zabrani rada trgovina nedjeljom donesena na preporuku struke

Ministar unutarnjih poslova i voditelj Nacionalnog stožera Davor Božinović rekao je da Hrvatska ulazi u novu fazu borbe protiv koronavirusa u kojoj je puno nepoznanica jer  se virus brzo širi, nema cjepiva niti lijeka, te da je jedan od faktora koji najviše pomaže njegovu širenju mobilnost stanovništva.

Vezano uz prvu fazu u popuštanju protuepidemijskih mjera rekao je da je odluka o zabrani rada trgovina nedjeljom donesena na temelju preporuka epidemiološke struke, odbivši komentirati da se situacija koristi u političke svrhe.

''U sklopu mjera koje smo propisivali regulirali smo radno vrijeme. Ova odluka je donesena na temelju preporuka epidemiološke struke. Sve se donosi po preporuci stručnjaka. Svi rade onako kako su radli prije, osim nedjelje, blagdana i praznika'', rekao je.

Upitan boji li se da bi odluku o zabrani rada nedjeljom mogao srušiti Ustavni sud RH, Božinović je ponovio da su sve mjere donesene na preporuku struke. Pritom je odbio komentirati da se situacija koristi u političke svrhe  za podizanje rejtinga HDZ-u. ''Apsolutno to odbacujem i ne želim uopće ovu konferenciju, ovo mjesto i tribinu koristiti za nekakve političke poruke'', rekao je. 

"Ovdje se govori isključivo o situaciji koju je izazvala epidemija koronavirusa. Za ova pitanja, znate koje su adrese", odgovorio je Božinović novinarima na pitanja o mogućnosti održavanja parlamentarnih izbora u srpnju.

Vezano uz nadzor putnika u autobusima i tramvajima, Božinović je kazao da je to zadaća prijevozničkih tvrtki. "Velika je vjerojatnost da će i putnici voditi računa o situaciji i mjerama", dodao je.

Capak: Logično je bilo da nedjelja bude slobodan dan, ali to može biti i neki drugi dan u tjednu

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak dodatno je objasnio rad trgovina u sklopu ublažavanja protuepidemijskih mjera. 

 Sad će trgovine raditi od 7 do 21 sata, u dvije smjene, a da se izbjegne križanje ljudi na poslu, bit će pauza od 14 do 15 sati. To će povećati mobilnost ljudi, pa je uveden jedan neradni dan u tjednu kako bi se smanjila mobilnost. "Meni se činilo logično da to bude nedjelja, ali mi tu mobilnost možemo smanjiti i neki drugi dan", rekao je Capak objašnjavajući zašto u idućem razdoblju trgovine neće raditi nedjeljom.

Vezano uz dolazak lijepog vremena rekao je da nema znanstvenih studija koje bi dokazivale da će toplo vrijeme smanjiti širenje koronavirusu, no epidemiološki je dokazano da se kapljične infekcije umanjuju na toplom vremenu. 

Uputio je i poziv građanima da se ne grupiraju tijekom boravka vani. ''Virus je još uvijek među nama. Još uvijek imamo oboljele, imamo njihove kontakte, ljude u samoizolaciji od kojih će neki sigurno postati bolesti. Potreban je oprez da nam se opet ne razbukta infekcija'', rekao je Capak.

Na pitanje o uputama o vjerskim okupljanjima odgovorio je da će biti poznata početkom idućeg tjedna i slično organizirana kao u Italiji.

I Beroš i Capak su odbili odgovoriti na novinarska pitanja o procjeni epidemiološke situacije za eventualno skoro održavaje parlamentarnih izbora.

Capak je ponovio kako nitko ne zna kakva će biti epidemiološka situacija za mjesec i pol, dok je Beroš istaknuo da su fokusirani na virus i da treba "maknuti politiku iz ove butige".

Izvor: Hina/Foto:Fah

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.