Stožer: Imamo 1886 novih slučajeva, 26. smo od 27 država EU po incidenciji!

07.12.2020. 12:44:00

OKO 11 SATI počela je press konferencija nacionalnog Stožera.

U protekla 24 sata zabilježeno je 1886 novih slučajeva zaraze koronavirusom, objavljeno je na press konferenciji nacionalnog stožera. Preminulo je 59 osoba.

Na bolničkom liječenju je 2629 osoba, 277 je na respiratoru, te je 40 više hospitaliziranih. U bolnicu je zaprimljeno 254 osobe. Od početka epidemije preminulo je ukupno 2231 osoba.

– Tjedan dana prije imali smo 1830, a prije 14 dana 1972. zadržavamo se na istim brojkama koje smo imali. Incidencija nam je visoka, 1154 na 100.000 stanovnika u zadnih 14 dana. To nas stavlja na 26. mjesto na listi zemalja EU, višu ima samo Luksemburg. Što se tiče mortaliteta, tu smo na 14. mjestu na ljestvici zemalja EU sa stopom smrtnosti od 515 na milijun stanovnika. Udio pozitivnih u ukupno testiranim u zadnjih 14 dana smo na 35,6 posto, izvijestio je čelnik HZJZ-a Krunoslav Capak.

– Viši postotak pozitivnih od nas imaju Bugarska i Poljska. Zbog čestih pitanja o tome trebaju li oni koji su preboljeli covid nositi masku izdali smo dokument o obavezi nošenja maski za njih. Obrazloženje toga je da još ne znamo kako imunost stečenoj kroz bolest utječe na tarnsmisiju bolesti. Ako se virus naseli na sluznicu, nema dokaza mogu li imune osobe prenijeti bolest i zbog toga trebaju i oni koji su preboljeli Covid nositi masku. Tako će biti i nakon cijepljenja, poručio je Capak.

– Dodatni razlog su i druge respiratorne infekcije od kojih maska štiti. Svi koji su preboljeli bolest trebaju i dalje na svim mjestima na kojima je to obavezno i preporučeno nositi maske.U subotu nam je isporučeno 136.000 komada brzih antogenskih testiva. Njih 80.000 je podijeljeno u domovima za starije. To čini mogućnost da u jednom mjesecu dva puta napravimo test svih njih, što će nam dati bolji uvid u situaciju. To neće biti dijagnoza nego epidemiološki zahvat na temelju kojeg ćemo procijeniti situaciju u domovima. Preostali dio testova je da hitnoj pomoći i hitnom medicinskom prijemu, rekao je Capak.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:N1

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.