Stožer postavio tri uvjeta svima koji žele na svadbe, ljudi ogorčeni: ‘Ovo će biti nezgodno…’

05.06.2021. 12:16:00

Prošlog petka na snagu su stupile nove, relaksirane protuepidemijske mjere Stožera civilne zaštite, a među ostalim propisano je da svadbe mogu trajati cijelu noć, a maksimalan broj gostiju je 120 ljudi.

Što se tiče sprovoda, na njima nema ograničenja, ali nema fizičkog izraza sućuti. Također, restorani i objekti koji poslužuju hranu ili slastice mogu raditi i u zatvorenom dijelu objekta, kao i obiteljska gospodarstva. Granice mogu prelaziti i djeca do 12 godina s roditeljima koji su cijepljeni, preboljeli koronavirus ili imaju negativan test.

Više od 100 osoba dozvoljeno je na javnim okupljanjima, a sva javna događanja i okupljanja svih vrsta mogu trajati do 23 sata, a pekarnice i svi ugostiteljski objekti kao i obiteljska gospodarstva mogu raditi također do 23 sata.

Ipak, održavanje svadbenih svečanosti sa 120 uzvanika, sa svim potrebnim obvezama kako bi se iste održale, bit će pomalo komplicirano organizirati, sa čime se slažu i ugostitelji.

Organizatori moraju voditi brigu o ispunjenu uvjeta

Prilikom organizacije svadbi postoji obveza dostave obavijesti o mjestu i vremenu održavanja, a jedan od uvjeta za sve prisutne jest da ispune neki od sljedećih uvjeta: imaju primljenu drugu dozu cjepiva prije više od 14 dana, preboljeli su koronavirus ili su negativni na testu u posljednjih 48 sati.

O tome jesu li svi nazočni uzvanici, ali i osoblje te pjevači i ostali cijepljeni, preboljeli covid ili imaju negativan test brigu moraju voditi organizatori te o svemu trebaju obavijestiti civilnu zaštitu.

‘Bezbroj je komplikacija…’

Od lipnja su u hotelu “Miramare” u Makarskoj najavljene svadbe, a održat će se također i dvije maturalne večeri. Šef hotela “Miramare” i “Biokova”, Drago Nosić za Slobodnu Dalmaciju rekao je da će se sve svečanosti, prema trenutnom planu, održavati na terasi hotela, ali i dodao da su uvjeti koje moraju ispuniti uzvanici na svečanostima dosta ograničavajući.

“Tri uvjeta koja uzvanici moraju ispuniti vezano za koronavirus su jako nezgodna, dosta ograničavajuća i demotivirajuća za mladence koji organiziraju svoju svadbu. Nerealno je očekivati da će svi uzvanici to zadovoljiti pa će mladenci svoje uzvanike morati selektirati prema tome tko je cijepljen, tko je negativan, a tko je prebolio koronavirus. Bezbroj je tu komplikacija i sami sebi tražimo probleme, pa mislim da smo mi daleko od normalnoga i cijelu sezonu ćemo raditi pod uvjetnim režimom”, rekao je Nosić.

Odredište Hercegovina

U Restoranu “Panorama” u Velikom Brdu, u blizini Makarske, vlasnik Marin Bodrožić rekao je za Slobodnu Dalmaciju da trenutno ne organiziraju puno vjenčanja, kao niti ostalih slavlja, poput krizmi i pričesti.

Odrađujemo manje svadbe, ali kako je svima, tako je i nama, pa je poželjno da se svi cijepimo”, rekao je Bodrožić.

A svadbi na vidiku nema niti u hotelu “Dalmacija”, a svečanosti se se uglavnom održavaju po Hercegovini.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:PIXNIO

Izvorni autor: Priznajem.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.