STOŽER: Zabilježeno 1.350 novih slučajeva zaraze, preminulo je 56 osoba, pojedinci se i dalje ne pridržavaju mjera

29.12.2020. 12:53:00

U Hrvatskoj je u posljednja 24 sata zabilježeno 1.350 novih slučajeva zaraze koronavirusom pa je u utorak broj aktivnih slučajeva 7.673, a preminulo je 56 osoba, izvijestio je u utorak Stožer civilne zaštite Republike Hrvatske.

Stožer navodi kako su 2.654 pacijenta na bolničkom liječenju, te da je od toga broja na respiratoru 254 pacijenta.

Od 25. veljače 2020., kada je zabilježen prvi slučaj zaraze u Hrvatskoj do danas je zabilježeno 206.596 osoba zaraženih novim koronavirusom, od kojih je 3795 preminula, ukupno se oporavilo 195.128 osoba od toga 1657 u posljednja 24 sata.

U samoizolaciji je trenutno 26.918 osoba, napominje stožer.

Do danas je ukupno testirano 1.004. 346 osoba, od toga 7411 u posljednja 24 sata.

Dubrovačko-neretvanska županija

U Dubrovačko-neretvanskoj županiji zabilježena su 34 nova slučaja zaraze koronavirusom, od kojih je 15 utvrđeno brzim antigenskim testom, a 61 osoba se oporavila, izvijestio je u utorak županijski stožer civilne zaštite.

Zaraženo je 12 osoba iz Dubrovnika, sedam iz Konavla, po tri iz Metkovića i Župe dubrovačke, dvije iz Ploča, po jedna iz Dubrovačkog primorja, Korčule, Lumbarde, Opuzena, Stona i Vele Luke te jedna koja nema prebivalište u županiji.

Ukupno je zaraženo 17 muškaraca i 17 žena, a za njih 12 je utvrđena epidemiološka veza.

Izliječena je 61 osoba, i to 25 iz Dubrovnika, devet iz Metkovića, po osam iz Konavala i Ploča, četiri iz Župe dubrovačke, po dvije iz Opuzena i Stona, po jedna iz Dubrovačkog primorja i Kule Norinske te jedna koja nema prebivalište u županiji.

U dubrovačkoj bolnici od koronavirusa liječe se 34 osobe. Osam pacijenata zahtijeva intenzivnu skrb, od kojih sedam na invazivnoj ventilaciji, a jedan na neinvazivnoj ventilaciji.

U samoizolaciji se nalazi 669 osoba, a u posljednja 24 sata zabilježeno je pet kršenja te mjere, sve na granici, što je ukupno 133 kršenja od početka pandemije. Od jučer obrađena su 193 uzorka, a od početka pandemije ukupno 32 543.

Šibensko-kninska županija

Na području Šibensko-kninske županije u protekla 24 sata 54 osobe su oboljele od covida-19 infekcije, a preminuo je stariji pacijent koji se liječio od covida u šibenskoj bolnici.

Trenutno je 202 aktivna slučaja oboljenja od covid-19 infekcije. U šibenskoj bolnici liječi se 43 osobe, od kojih je tri osobe na respiratoru, dok se u kninskoj bolnici liječi 17 osoba. Ostali imaju blaže kliničke simptome i nalaze se u izolaciji.

Pod mjerama zdravstvenog nadzora i samoizolacije trenutno je 833 osoba. U posljednja 24 sata uzorkovano je 168 uzoraka za testiranje na SARS-CoV-2 virus.

Primorsko-goranska županija

U Primorsko-goranskoj županiji u posljednja 24 sata potvrđena je zaraza koronavirusom kod 166 novozaraženih, od 687 testiranih, a umrlo je sedam osoba, izvijestili su iz Županijskog stožera Civilne zaštite i riječke bolnice.

Ozdravilo je 196 osoba, pa je sada u toj županiji aktivno 2415 slučajeva covida-19.

Na liječenju u riječkoj bolnici su 124 bolesnika oboljela od covida-19, a o 10 oboljelih se skrbi uz pomoć respiratora.

Zagrebačka županija

U Zagrebačkoj županiji zabilježeno je 18 novozaraženih koronavirusom, izvijestili su u utorak iz te županije i dodali da su preminule dvije osobe iz Svetoga Ivana Zeline.

Najviše oboljelih je u Samoboru – četvoro i Velikoj Gorici troje.

Izliječene su 184 osobe.

Prema podatcima Zavoda za javno zdravstvo Zagrebačke županije od početka pandemije do 29. prosinca na području Zagrebačke županije evidentirano je 16409 osoba zaraženih koronavirusom, izliječeno je 13624 osobe, 47 osoba je  preminulo, a trenutno je zaraženih 2738 osoba.

Stožer civilne Zagrebačke županije poziva sve stanovnike da se pridržavaju svih donesenih mjera i uputa te da posebice vode računa o socijalnoj distanci te da izbjegavaju putovanja.

Bjelovarsko-bilogorska županija

U posljednja 24 sata na području Bjelovarsko-bilogorske županije potvrđeno je 19 novih slučajeva zaraze koronavirusom, dvije su osobe preminule, a za 84 testirane osobe nalazi se još čekaju.

Najviše novozaraženih osoba, njih 10, s područja je Bjelovara, po dvije novozaražene osobe iz Čazme i općine Hercegovac, a po jedna novozaražena osoba iz Daruvara i općina Velika Trnovitica, Berek, Dežanovac i Nova Rača.

Na covid odjelu bjelovarske Opće bolnice trenutno je na liječenju 58  pacijenata oboljelih od koronavirusa, od kojih je njih sedam na respiratoru. Također,  42 pacijenata je na opservaciji, odnosno za njih se čekaju nalazi jesu li pozitivni na koronavirus ili ne.

U samoizolaciji na području Bjelovarsko-bilogorske županije je 1808 osoba., priopćili su u utorak iz županijskog Stožera civilne zaštite

Dvije osobe preminule su s koronavirusom čime dolazimo do 70 osoba preminulih od početka pandemije.

Požeško-slavonska županija

Stožer civilne zaštite Požeško-slavonske županije u utorak je izvijestio o 47 novooboljelih od koronavirusa.

U ovoj županiji trenutno je 361 osoba pozitivna na korona virus, a njih 36 je na bolničkom liječenju.

Mjerom samoizolacije u Požeško-slavonskoj županiji obuhvaćene su 873 osobe.

Među njima je i šezdesetogodišnjak koji je unatoč izrečenoj mjeri u ponedjeljak oko 9,10 sati ušetao u prostore Policijske uprave požeško-slavonske u Požegi.

Iz Policijske uprave izvijestili su da protiv prekršitelja podnose prekršajni nalog na osnovu izmjena Zakona o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti.

Za taj prekršaj predviđena je novčana kazna u visini 8.000 do 15.000 kuna.

Osječko-baranjska županija

U protekla 24 sata u Osječko-baranjskoj županiji koronavirusom zaraženo je 69 osoba, a od posljedica zaraze umrlo je osam osam osoba, objavio je u utorak Županijski stožer Civilne zaštite.

U osječkom Kliničkom bolničkom centru i Općoj županijskoj bolnici u Našicama u posljednja 24 sata umrlo je osam covid pozitivnih osoba u dobi od 61 do 85 godina.

U osječkom KBC-u, u zadnja 24 sata, za područje Osječko-baranjske županije na koronavirus je testirano 348 uzoraka, od kojih je 69 bilo pozitivno.

Najviše novoboljelih, njih 28, na području grada Osijeka s prigradskim naseljima, slijede Beli Manastir (9) i Đakovo (8), dok ostala mjesta imaju manji broj novozaraženih, priopćio je Stožer.

Na bolničkom liječenju je 185 osoba oboljelih od koronavirusa, što je 20 manje nego prethodnog dana, i to 146 u osječkom KBC-u, od kojih je 41 na respiratoru, a u OŽB Našice hospitalizirano je 39 pacijenata s tim oboljenjem.

Na području Županije u samoizolaciji je 2.309 osoba, a policijski službenici provjerili su 23 osobe kojima je određena mjera samoizolacije, pri čemu su samoinicijativno su provjerili 21 osobu, od kojih jedna, u Belom Manastiru, nije zatečena na prijavljenoj adresi.

Postupajući po dvije dojave građana, u Osijeku i Belom Manastiru, u oba slučaja utvrdili su kršenje mjere samoizolacije.

Policija je jučer obavila i 60 nadzora objekata, pri čemu nije utvrđeno kršenje propisanih mjera, navode u Stožeru.

Tijekom posljednja 24 sata kontrole propusnica policija je na osam nadzornih punktova evidentirala prolazak 3.936 vozila, odnosno 4.872 osobe, od kojih tri nisu imale valjanu propusnicu te im nije dopušten prolazak, izvijestili su iz osječko-baranjskog Stožera.

Sisačko-moslavačka županija

Na području Sisačko-moslavačke županije u protekla je 24 sata zabilježena 141 novozaražena osoba koronavirusom, priopćio je Županijski stožer Civilne zaštite.

Kako se navodi u dnevnom izvješću, riječ je o 51 osobi iz Kutine, 33 iz Siska, 16 osoba iz Popovače, 12 iz Petrinje, po šest osoba iz Hrvatske Kostajnice i Topuskog, po pet osoba iz Martinske Vesi i Novske, dvije iz Lekenika, te po jednoj osobi iz Velike Ludine, Lipovljana, Gvozda, Sunje i Gline.

Stožer opetovano upućuje apel građanima županije da se u cilju sputavanja pandemije dosljedno pridržavaju mjera i preporuka Nacionalnog i Županijskog stožera.

Koprivničko-križevačka županija

U Koprivničko-križevačkoj županiji je u posljednja 24 sata potvrđeno 29 novih slučajeva covida-19, a umrle su dvije osobe.

U koprivničkoj Općoj bolnici preminula su dva pacijenta od 85 i 51 godine koji su, osim pozitiviteta na koronavirus, u kliničkoj anamnezi imali i druge dijagnoze.

Ozdravile su  62 osobe.

Na području županije trenutno su aktivna 254 slučaja bolesti covid-19, a 61 osoba je na bolničkom liječenju.

Od početka pojave SARS – CoV-2 virusa na području te županije covid-19 je potvrđen kod 5096 ljudi.

Izvor: Priznajem.hr/PDN/Foto:EPA/ABIR SULTAN

Autor: