Sud u Haagu zanijemio! Anica: ‘Muslimani su mi u sekundi ubili tri sina i muža’

13.06.2023. 10:50:00

U trenutku svjedočenja Anice Jurić iz sela Kovači kraj Kaknja, haškom sudnicom vladala je sablasna tišina. Da se kao svjedokinja obrane Dariju Kordiću nije pojavila na suđenju u Haagu, ova žena bi još uvijek bila potpuno anonimna, a njena mučna priča neispričana. Na današnji dan 1993. godine, pripadnici Armije BiH pred očima Anice Jurić ubili su tri sina i supruga, piše Dnevno.hr.

Pobili ih i bacili na hrpu

Stjepan (25), Ljubomir (21) i Dragan (20), kao i suprug Jure, četvorica su od osmero žrtava toga mjesta koji su, nakon likvidacije, bešćutno bačeni na hrpu. S Anicom, koja je, kaže, tada zavapila 'Pa, zar ih morate baš sve ubiti', u kući su bile i njene snahe Antonija i Zrinka. Anica, koja je svjedočila iživljavanju nad muškim članovima njene obitelji, a kojom je tom prilikom i sama ranjena, kasnije je završila u zatočeništvu, zbog čega je nazivaju "bosansko hercegovačkom Katom Šoljić".

Ovaj zločin prepričan pred haškim sucima, nažalost, nije bio u fokusu tužiteljstva, pa Anica Jurić još uvijek čeka procesuiranje i pravdu za svoju pobijenu obitelj.

Svjedočenje na 1:12

“Moj život je uništen”

"Srce mi se stegne i imam osjećaj da će iskočiti kada se samo sjetim svih tih strahota tog tragičnog blagdana svetog Ante sada već davne 1993. godine kada su mi zvjerski ubili supruga Juru te sinove Stjepana, Ljubomira i Dragana. Ma ranili su i djecu i starce, a i sama sam ranjena i dan danas ne znamo kako smo izvukli žive glave. Da mi je netko pričao da se dogodilo takvo nešto nikad ne bih povjerovala, ali, eto, nažalost, sve sam to doživjela i preživjela taj masakr koji mi je odnio sinove i supruga i koji mi je uništio život", izjavila je nesretna žena.

Koban dan za Hrvate u BiH

Taj dan bio je općenito koban za Hrvate u srednjoj Bosni. Muslimanska Armja BiH je 13. lipnja 1993. godine, osim opisanog ubijanja u Kovačima gdje je likvidirano 10 ljudi, počinila niz teških ratnih zločina. U selu Drenovik ubili su 16 Hrvata, u selu Slapnica ubili su 9, a u selu Veliki Trnovci više od 5 Hrvata.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: Grude

Izvorni autor: PDN/Dnevno.hr/S.V.

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.