Sud ukinuo odluku o Jelenićevoj odgovornosti u aferi 'mason'

16.12.2022. 17:08:00

Vrhovni sud dodatno je pojasnio da ne postoji zakon koji kaže da je dužnost državnog odvjetnika nespojiva s članstvom u masoneriji te da kazna razrješenjem Jelenića nema pravnu osnovu.

Vrhovni sud prihvatio je žalbu zamjenika glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića, poništio stegovnu odluku Državnog odvjetničkog vijeća (DOV) kojom se Jelenić proglašava odgovornim za incident "Mason" i vratio predmet na ponovni postupak, prenosi 24sata.

Najviši sud je, ne objavivši Jelenićev identitet, precizirao da je drugostupanjsko državno odvjetničko stegovno vijeće Vrhovnog suda ukinulo odluku DOV-a od 15. srpnja 2022. kojom je Jelenić proglašen stegovno odgovornim zbog ponašanja koje bi u percepciji javnosti moglo dovesti u pitanje dostojanstvo i ugled Državnog odvjetništva.

Vijeće Vrhovnog suda smatra da je žalitelj u pravu da nije ispunjen uvjet predvidivosti zakona kao jedan od tri nužno kumulativno propisana uvjeta za opravdanost ograničenja prava na slobodu udruživanja, odnosno da domaći propisi na kojima je utemeljena pobijana odluka o stegovnoj odgovornosti Jelenića nisu bili formulirani dovoljno precizno da bi Jeleniću kao zamjeniku glavne državne odvjetnice omogućili da svoje ponašanje uskladi s njima.

Najviši sud je dodatno pojasnio kako ni jedan zakon ne propisuje da je državnoodvjetnička dužnost nespojiva s članstvom u slobodnim zidarima te da nema pravnog temelja da se Jelenića zbog članstva u toj organizaciji kažnjava otkazom.

Vrhovni sud je u svojoj odluci istaknuo da je Europski sud za ljudska prava (ESLJP) presudio u korist talijanskih sudaca koji su tužili svoju zemlju jer nisu mogli napredovati jer su iz istog razloga slobodni zidari. Sud dodaje da je stajalište Europskog suda za ljudska prava obvezujuće i za hrvatske vlasti, a time i za DOV.

DOV je u prosincu 2021. nakon stegovnog postupka razriješio zamjenika glavnog državnog odvjetnika Dražena Jelenića, bivšeg čelnika Državnog odvjetništva, koji je u veljači 2020. podnio ostavku zbog članstva u masonskoj loži. Potom je njegova nasljednica Zlata Hrvoj Šipek zatražila stegovni postupak i privremeno udaljenje s dužnosti.

Vrhovni sud prethodno je dva navrata prihvatio Jelenićevu žalbu i ukinuo rješenja DOV-a o njegovoj suspenziji, uz obrazloženje da nisu valjano obrazložene te se stoga ne mogu preispitivati.

Izvor: 24sata/Foto:screenshot

Izvorni autor: PDN/24sata/HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.