SUDAC USTAVNOG SUDA ŠMRKOM POLIJEVAO SUSJEDE! DOŠLO JE I DO FIZIČKOG OBRAČUNA: ‘Gađali su me blatom, a pravo na samoobranu jamči mi zakon’

04.07.2021. 09:10:00

Andrej Abramović, ustavni sudac, digao je prašinu kada je u javnost procurila snimka gdje vodom zalijeva svoje susjede.

Snimka, koja je u posjedu portala Dnevnik.hr. pokazuje suca Abramovića kako šmrkom polijeva ljude koji rade u susjednom prostoru u Zagrebu.

Posljednji incident dogodio se u srijedu navečer kada se desetak mladih okupilo u dvorištu koje graniči s dvorištem suca Abramovića. On kaže da ih je upozorio da će zalijevati biljke u vrtu kao što to inače čini.

“Oni ne da se nisu maknuli, nego su grupno prišli ogradi i vrijeđali me, čak i gađali blatom, sve upornošću seoske budale koja draži vezanog psa. Zalio sam i njih u samoobrani. Nabacivanje blatom i vrijeđanje predstavljaju kazneno djelo uvrede, a pravo na nužnu obranu jamči mi čl. 21. Kaznenog zakona”, rekao je Abramović.

Došlo i do fizičkog sukoba

Kada su mu pokušali uzeti crijevo iz ruke došlo je do fizičkog sukoba. Stanari tvrde da je jednoj od njih Abramović pokušao nabiti glavu na ogradu, dok on njih optužuje da su ga gađali blatom, što su i priznali.

Sudac tvrdi da ih je ranije upozoravao kako ne koriste dvorište na način predviđen kućnim redom, a stanari tvrde kako je s njim nemoguće komunicirati.

“Postoji način kako se reagira u takvoj situaciji. On je mogao u slučaju napada obratiti se policiji ili drugačije to riješiti”, kaže Mato Palić, ustavnopravni stručnjak.

Stigla i policija

Policija je intervenirala, podijelila je prekršajne prijave, a u tijeku je i kriminalističko istraživanje.

“Ne ulazeći u motive aktera smatramo da postoje primjereniji načini rješavanja nesuglasica. Prikazanu reakciju suca Ustavnog suda stoga smatramo potpuno neprimjerenom, tim više što je kao član Ustavnog suda pozvan u svim situacijama promovirati i primjenjivati najviša ustavna načela i vrijednosti”, očitovalo se Ministarstvo pravosuđa.

Suca Abramovića štiti imunitet baš kao i zastupnike u saboru, a Sabor ga je u konačnici i izabrao.

Izvor: Dnevno

Izvorni autor: J. A./foto: Željko Lukunić/Pixsell

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.