SUĐENJE UBOJITOM DVOJCU! Razarači Vukovara na današnji dan prvi put privedeni pred lice pravde

20.03.2021. 13:44:00

Na današnji dan 1996. godine, u Haagu je održano prvo ročište Mili Mrkšiću, Miroslavu Radiću i Veselinu Šljivančaninu, koji su po riječima javnog tužitelja Gordona Blewitta, osobno nadzirali i zapovijedali odvođenjem civila i njihovim pogubljenjem na Ovčari.

Međunarodni sud za ratne zločine počinjene na području bivše Jugoslavije još 1995. godine podigao je optužnicu protiv Veselina Šljivančanina zbog ratnih zločina u Vukovaru, poglavito na Ovčari. Srbija je tada svog časnika štitila i odbijala predati Haagu, no nakon demokratskih promjena srbijanske vlasti su ga na njegov 50. rođendan, 13. lipnja 2003., uhitile i isporučile Haagu.

Šljivančanin danas drži tribine mladima

Šljivančanin je isprva osuđen na pet godina zatvora te 2007. privremeno pušten na slobodu, no to za ovog ratnog zločinca nije značilo mir. Žalbeno vijeće mu ju nakon dvije godine utrostručilo kaznu na 17 godina pripisujući mu i krivnju za “pomaganje i podržavanje ubojstva 194 osobe”.

Završnom, pravomoćnom presudom, 2010. osuđen je na 10 godina zatvora jer je sudstvo zaključilo kako Šljivančanin nije znao da će zatvorenici biti predani srpskoj paravojsci koja je imala namjeru likvidirati ih.

Veselin Šljivančanin je danas član Glavnog odbora SNS-a, drži tribine mladima i blizak je političkim strukturama sadašnje vlasti u Srbiji u kojoj slobodno živi.

Mrkšić preminuo u zatvoru

Mile Mrkšić je bio pukovnik JNA i zapovjednik Prve motorizirane gardijske brigade JNA, glavne udarne sile srpske armije u bitci za Vukovar. Pod nadzorom je imao sve srpske postrojbe koje su se zatekle na tom području i opsjedale Vukovar: JNA, Teritorijalnu obranu i srpske paravojne jedinice. Nakon opsade Vukovara odlikovan je i unaprijeđen u čin generala u Jugoslavenskoj armiji da bi kasnije postao zapovjednikom Srpske vojske Krajine.

Optužen je za ubojstvo 260 civila, pacijenata bolnice iz Vukovara na Ovčari. U Haag se dragovoljno predao 15. svibnja 2002., a na kaznu od 20 godina zatvora osuđen je 2007. godine. Preminuo je 16. kolovoza 2015. od posljedica raka na odsluženju zatvorske kazne u Portugalu.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Photo:icty.org

Izvorni autor: Snježana Vučković/Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.