"Sukob između Arkanovih Tigrova i 'Vukova s Vučjaka': Kako se jedan zapovjednik usprotivio nečasnom ratovanju

11.02.2024. 17:00:00

U veljači 1993. godine, nakon operacije "Maslenica", koja je omogućila Hrvatskoj vojsci oslobađanje teritorija sjeverno od Zadra, srpske snage su pokrenule protuudare pod nazivom operacija "Čelik". Među njima su se istakle brojne postrojbe, a među najpoznatijima su bile Arkanovi Tigrovi i postrojba "Vukovi s Vučjaka", koju je predvodio zapovjednik Veljko Milanković prenosi Dnevno.hr

Iako su se mnogi sjećali Arkanovih postupaka, uključujući i sumnje o njegovoj ulozi u smrt Veljka Milankovića, činjenica ostaje da je Milanković bio zapovjednik čije ime Hrvati pamte po dobrom. Dok su Arkanovi Tigrovi često bili povezivani s ratnim zločinima, postrojba "Vukovi s Vučjaka" ostala je poznata po svom časnom vojničkom ponašanju.

Sukob između Arkanovih Tigrova i "Vukova s Vučjaka" nije bio samo sukob na terenu, već je imao dublje korijene u razlikama u načinu ratovanja. Milanković se usprotivio nečasnom ratovanju koje je Arkan propagirao, zbog čega su se njihovi putevi razdvojili.

Operacija "Maslenica" označila je prekretnicu u ratu između Hrvatske i srpskih snaga, pokazujući snagu i motivaciju Hrvatske vojske. Raspadanje srpske vojske nakon operacije i pobjeda Hrvatske vojske na terenu postali su jasni znakovi o konačnom ishodu sukoba.

Unatoč sukobima unutar srpskih redova i različitim načinima ratovanja, činjenica ostaje da je Veljko Milanković ostao zapovjednik kojeg Hrvati pamte po dobrom. Njegova hrabrost i integritet ostavili su trag u povijesti ratovanja u regiji, dok je njegova postrojba ostala sinonim za vojničku čast i poštenje u teškim vremenima ratnih sukoba.

Izvor: Portal dnevnih novosti

Izvorni autor: Dražen Šemovčan Šeki/Foto: facebook

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.