SUPERLIGA SE RASPADA: Svi engleski klubovi i službeno napustili Superligu

21.04.2021. 10:04:00

Španjolski mediji navode kako se na izlazak iz Superlige pripremaju i Barcelona i Atletico Madrid


Svi engleski predstavnici odustali su od Superlige, objavio je BBC, a potvrdili su to i klubovi na svojim stranicama. Manchester potvrdio je u utorak nešto prije 23 sata da je njihova odluka konačna, nakon njih istupio je Tottenham, Chselsea, Manchester United, Liverpool i Arsenal, uz posebnu ispriku.

"Napravili smo pogrešku i ispričavamo se", poručili su s Etihada.

"Možemo potvrditi da je klub započeo procedutu povlačenja iz Superlige i njenih planova", poručili su iz Cityja.

Na ovu odluku odmah je reagirao i oduševljeni predsjednik UEFA-e Aleksander Čeferin.

"Uzbuđen sam što se City vraća u našu europsku nogometnu obitelj. Pokazali su inteligenciju slušajući naše glasove, a najviše naših navijača. Potrebna je hraborst da se prizna pogreška, ali ja nisam nikada sumnjao. Veselim se što ćemo surađivati zajedno i dalje za budućnost europskog nogometa", poručio je Čeferin.

Samo dva dana nakon što je 12 europskih bogataša šokiralo svijet objavom o pokretanju Superlige, "City" i "Bluese" su se očito predomislili, kao i ostatak klubova s Otoka.

Chelsea i City bili su dio 'velike šestorke' engleskog nogometa - zajedno s Arsenalom, Liverpoolom, Manchester Unitedom i Tottenhamom - koji su pristali pridružiti se novoj ligi.

image
 ADRIAN DENNIS Afp

Međutim, na Stamford Bridgeu i na Etihadu nisu očekivali toliko loše i žustre reakcije javnosti i pritisak ne samo navijača već i britanske vlade. 

Mediji navode kako se Roman Abramovič preplašio kako bi sudjelovanje u novom natjecanju moglo nanijeti veliku reputacijsku štetu klubu i potkopati neke od njegovih kampanja i rada u lokalnoj zajednici.

image
 ADRIAN DENNIS Afp

Tribus, Liverpoolov sponzor koji se bavi proizvodnjom satova i mjerenjem vremena, prekinuo je suradnju s klubom s Anfielda zbog Superlige!

Niti igrači Liverpoola je - ne žele.

- Ne sviđa nam se i ne želimo da se uopće i dogodi. To je naše zajedničko stajalište - poručio je kapetan Henderson.

Uoči večerašnje ligaške utakmice Chelsea i Brightona ispred Stamford Bridgea se okupilo više od 1.000 navijača "Bluesa" u znak protesta zbog sudjelovanja u Superligi.

Navijači Bluesa razvili su transparente koji kritiziraju klub zbog odluke da se pridruže kontroverznoj Superligi pozvavši Abramoviča da 'učini pravu stvar'. "Navijači, a ne kupci", "Naš klub", "Želimo naše hladne večeri u Stokeu", samo su neke od poruka Chelseajevih navijača.

image
 ADRIAN DENNIS Afp

Ranije tijekom dana britanski premijer Boris Johnson sastao se s Engleskim nogometnim savezom, dužnosnicima Premier lige i predstavnicima navijača, nakon čega je vlada rekla da će poduzeti "sve potrebne mjere", uključujući zakonodavne opcije, kako bi osigurala zaustavljanje Superlige.

image
 ADRIAN DENNIS Afp

Španjolski mediji navode kako se na "izlaz" pripremaju i Barcelona i Atletico Madrid, dok je izvršni direktor Manchester Uniteda Ed Woodward dao je ostavku zbog negativnih reakcija na projekt Superliga.

Dvanaest bogatih europskih klubova postiglo je u kasno u nedjelju dogovor o osnivanju novog nogometnog natjecanja Superlige u kojoj bi sudjelovalo 20 klubova.

image
 ADRIAN DENNIS Afp

U tom novom natjecanju sudjelovali bi Real Madrid, Barcelona, Atletico Madrid,  Arsenal, Chelsea, Tottenham, Liverpool, Manchester City i Manchester United, Juventus, Milan i Inter. Oni su pozvali još tri neimenovana kluba da im se priključe u projektu kojim bi zatim upravljalo tih 15 osnivača. Još pet klubova bi se kvalificiralo za tu ligu temeljem rezultata u nacionalnim prvenstvima uoči premijerne sezone, premda nije navedeno iz kojih bi država bili.

image
 ADRIAN DENNIS Afp

Ovaj potez bogatih klubova izazvao je brojne negativne reakcije, prije svega FIFA-e i UEFA-e, nacionalnih saveza, državnika, kao i brojnih nogometaša.

image
 ADRIAN DENNIS Afp


Igrači Liverpoola zajedničkim priopćenjem protiv Superlige

Igrači engelskog prvoligaša Liverpoola objavili su u utorak zajedničko priopćenje u kojem izražavaju neprijateljski stav prema kontroverznoj Superligi koju su pokrenuli između ostalih i vlasnici njihovog kluba.

"Ne volimo to i ne želimo da se to dogodi. To je naše zajedničko stajalište. Naš angažman prema klubu i njegovim navijačima je apsolutan i bezuvjetan", dodaju igrali u priopćenju koje je obavljeno na njihovim društvenim mrežama.

Ovo izražavanje stajališta, prvo kolektivno, uslijedilo je nakon što su Chelsea i Manchester City, dva kluba od 12 koliko ih je sudjelovalo u pokretanju Superlige, objavili da se povlače iz tog projekta.

S još četiri engleska kluba (Liverpool, Arsenal, Tottenham, Manchester United), tri španjolska (Real Madrid, Barcelona, Atetico Madrid) i tri talijanska (Inter, Milan i Juventus), Chelsea i Manchester City su planirali pokrenuti poluzatvorenu ligu gdje bi 15 od 20 mjesta uvijek bilo rezerrvirano za osnivače.

Projekt Superlige odmah je izazvao oštre reakcije predstavnika političkog i sportskog svijeta a britanska vlada i nogometna tijela su zaprijetila pokretanjem sudskih postupaka pa čak i suspenzijom.

U utorak navečer su se navijači Chelsea, uz potporu navijača drugih klubova uključenih u Superligu, okupili ispred Stamford Bridgea, a nešto prije toga je i trener Manchester Citjya Pep Guardiola također kritizrao Superligu.

"Sport nije sport kada ne postoji veza između napora i nagrade. To nije sport ako je uspjeh zajamčen ili ako poraz nema nikakve važnosti", kazao je Guardiola misleći na činjenicu da bi 15 od 20 klubova uvijek imalo osigurano mjesto u Superligi.

Izvor: sportske.hr/Foto: Screenshot: Marca

Izvorni autor: Sportske novosti

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.