‘SVE MI IZGLEDA KAO SKRETANJE PAŽNJE S KLUBA GOTIK’ Kriminalist o nestanku Mateja Periša: ‘Je li itko tamo ozbiljno ispitan, tko su zaštitari, što je snimio video nadzor?’

07.01.2022. 15:30:00

PUNO OTVORENIH PITANJA

Ni osmi dan potrage ne donosi nove informacije o nestanku 27-godišnjeg Splićanina Mateja Periša, koji je u noći s 30. na 31. prosinca zadnju put viđen u Beogradskom klubu Gotik, gdje je bio s društvom povodom slavlja Nove godine.

Kriminalist Željko Cvrtila kaže, što vrijeme više odmiče, manja je vjerojatnost da će osoba biti pronađena jer se tragovi brzo hlade, a kod nestanka se hlade najbrže.

Smatra, srpska policija je po pitanju izjava za javnost još u prošlom stoljeću.

“Hrvatska i europska policija uvijek balansiraju između interesa javnosti i onog što se smije objaviti s obzirom na tijek istrage. A kod njih nema ništa pa informacije puštaju posebnim kanalima. Tako da i ove stvari koje izlaze poput droge, alkohola i eksplicitnih scena samo idu u smjeru diskreditacije tog nestalog mladića”, rekao je u razgovoru za Večernji list.

‘Svim silama se trude ukloniti mogućnost da je bilo nasilja u klubu Gotik’ 

Ističe, svim silama se trude ukloniti mogućnost da je bilo nekog nasilja u klubu Gotik i oko njega, te sve svode na to da je društvo bilo pijano i drogirano, a on je uslijed nekakve droge sumanuto trčao Beogradom.

“E sad, ako je riječ samo o takvoj drogi koja tjera na šizofreno ponašanje bez realnih okolnosti onda bismo te noći imali barem desetak ljudi koji bi besciljno trčali i sakrivali se po Beogradu jer onda sigurno Matej ne bi bio jedini koji ju je konzumirao. Tako da mi ta priča baš ne drži vodu”, naglašava kriminalist.

I dalje smatra da je ključno pitanje što je Matej te noći rekao taksistu kojeg je zaustavio na ulici u Beogradu, što pokazuje snimka nadzorne kamere. “Tu je svaka riječ presudna. A mi to ne znamo”.

Također značajnim smatra uključivanje i državnog odvjetništva u sustav što mu ukazuje da sumnjaju ili imaju neke podatke da se radi o nekom kaznenom djelu jer se u većini zemalja odvjetništvo ne uključuje dok nema sumnje u nasilje ili nešto tome slično. Komentirao je i jučerašnju izjavu premijera Andreja Plenkovića koji je rekao da ima dojam da sada nemamo cjelinu slike.

‘Izgleda mi kao skretanje pažnje s kluba u kojem je sve počelo’

“Ako u Srbiji pokušavaju nešto zataškati jasno je da informacije neće iznositi niti službama koje bi ih ustupile premijeru. Meni to izgleda kako nekakav pokušaj skretanja pažnje i dislociranja priče s objekta u kojem je sve počelo, a to je spomenuti noćni klub”, rekao je Cvrtila koji je rekao da bi istragu radio u tri smjera: ispitivanje prijatelja, klub i istraga na vodi i kopnu.

Ronioci pretražuju rijeku, no najavljuje se pogoršanje vremena i rast vodostaja što bi moglo otežati potragu ili čak dovesti do njezinog kraja ako se u međuvremenu nešto ne pronađe.

‘Je li u Gotiku itko ozbiljno ispitan, tko su zaštitari, jesu li pronašli krv ili drogu…?’

Kriminalist se ponovno fokusirao na klub Gotik.

“Ne znamo je li itko ozbiljno ispitan i poligrafski testiran iz tog kluba, tko su zaštitari, jesu li oni zakonski regulirani kao kod nas ili imaju sumnjive dosjee kao što su ih imali kod nas tijekom 1990-ih i je li imaju neku nasilnu prošlost; je li rađeno vještačenje i potraga za tragovima krvi u klubu te kako u njemu nisu pronašli neku drogu, a u kombiju jesu, zatim što je snimio video nadzor u klubu…Oni otklanjaju bilo kakvu mogućnost nasilja, meni je jasno da oni na taj način štite beogradski turizam koji Hrvati itekako financiraju jer odlaze u velikom broju tamo na zabave. Naravno da njima u tom slučaju ne odgovara stvaranje percepcije o eskalaciji nasilja. Sve se svodi na priču ‘tražimo tijelo koje je slučajno završilo u Savi’, no volio bih čuti odgovore na pitanja koja sam malo prije spomenuo”, kaže.

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto: Screenshot/Kolaž Dnevno

Izvorni autor: Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.