Svečana dodjela diploma 2. naraštaju vođa HV-a u Kninu

03.06.2021. 10:47:00

Polaznicima 2. naraštaja obuke za razvoj vođa, Središta za razvoj vođa „Marko Babić“ u srijedu su nakon završne 88 kilometara duge hodnje od Udbine do Knina, na kninskoj tvrđavi svečano uručene značke i diplome o uspješno završenoj obuci, priopćilo je Ministarstvo obrane RH.

Dvodnevna hodnja bila je vrhunac njihove zahtjevne šestotjedne obuke koja je započela 26. travnja, a tijekom nje 49 polaznika među kojima i dvije polaznice obuke te djelatnici Središta za razvoj vođa “Marko Babić” na čelu sa zapovjednikom pukovnikom Ivanom Vukelićem, prošli su područje Ličko-senjske, Zadarske i Šibensko-kninske županije.

Ovo je četvrti naraštaj budućih vođa od osnutka Središta, od čega su prva dva naraštaja završila pilot-obuku.

Svečanoj završnoj ceremoniji u Kninu nazočili su načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga RH admiral Robert Hranj, zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general-pukovnik Boris Šerić, zapovjednik Hrvatske ratne mornarice kontraadmiral Ivo Raffanelli, zapovjednik Zapovjedništva za obuku i doktrinu „Fran Krsto Frankopan” brigadni general Željko Ljubas te prvi dočasnik OSRH časnički namjesnik Dražen Klanjec, koji su polaznicima uručili diplome.

Čestitavši polaznicima načelnik GS OSRH admiral Hranj istaknuo je kako je obuka koju su prošli bila kombinacija novih znanja, vještina i velikih fizičkih napora. Dodao je kako je uvjeren da ih je ona pripremila za dužnost vođe u modernoj Hrvatskoj vojsci. “Kad preuzmete dužnost u postrojbama, vodite znanjem, snagom argumenata, profesionalnim pristupom zadaćama, motivacijom i vlastitim primjerom”, poručio je novim vojnim vođama admiral Hranj.

U ime Hrvatske kopnene vojske čestitke polaznicima obuke uputio je i zapovjednik HKoV-a general-pukovnik Šerić napomenuvši kako time počinje novo poglavlje u njihovim vojnim karijerama, a nastavak razvoja HV-a velikim je dijelom sada i u njihovim rukama. Pozvao ih je da im heroji poput Marka Babića po kome Središte nosi ime budu uzor i inspiracija u vođenju i zapovijedanju.

Osvrnuo se na zahtjevnost i izazovnost obuke koja je od polaznika zahtijevala maksimalnu usredotočenost i psihofizičku izdržljivost. Dodao je da je dosad, uključujući i ovaj naraštaj, obuku u Središtu završilo 175 pripadnika HV-a.

Najbolji polaznik obuke skupnik Stjepan Stojaković, pripadnik Pukovnije Vojne policije, rekao je kako je njegov izbor za najboljeg, zasluga svih polaznika i instruktora.

“Obuka je bila psihofizički vrlo zahtjevna, puno smo radili na stvaranju zajedništva, kompetentnosti i domoljublja. Znali smo gdje dolazimo i što je krajnji cilj i tada nam ništa nije bilo teško”, istaknuo je skupnik Stojaković, priopćio je MORH. (Hina)

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:screenshot

Izvorni autor: HINA/Kamenjar.com

Autor: