Svečano otvoren granični prijelaz Svilaj

30.09.2021. 20:03:00

Granični prijelaz i most Svilaj zvanično su otvoreni. Vrpcu su presjekli predsjednica Europske komisije Ursula von der Layen, predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija i predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković.

Međunarodni granični prijelaz i most na rijeci Savi kod Svilaja zajednička je investicija Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Njegova izgradnja završena je u svibnju prošle godine. Mada je u srpnju 2020. godine novoizgrađeni most prošao tehnički pregled, do danas nije otvoren za promet.

Granični prijelaz s hrvatske strane savske obale izgrađen je još 2019. godine, a nakon završetka gradnje mosta čekao se i kraj radova na pristupnom putu, te carinskom terminalu s bosanskohercegovačke strane, kao i kategorizacija graničnog prijelaza.

Most kod Svilaja dug je 660, a širok 29 metara. Ima po tri putnička traka u oba smjera. Most bi službeno trebala otvoriti predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen, a očekuje se da će otvaranju nazočiti i predsjednik Vlade RH Andrej Plenković te predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija.

Na ovaj način bit će povezana autocesta na koridoru 5C s obje strane rijeke Save. Most će ispočetka biti namijenjen samo za putnički promet, dok će teretni do daljnjeg ići putem graničnog prijelaza u Slavonskom Brodu. Most se nalazi na koridoru Vc Budimpešta – Beli Manastir – Osijek – Sarajevo – Ploče, na autocesti A5, i kontaktna je točka autocestovne mreže Hrvatske i BiH.

Most Svilaj dug je 660 metara, a ukupna širina je 29 metara. Za svaki smjer predviđena su po tri vozna traka. Vrijednost radova na GP iznosi 18,7 milijuna KM sa PDV-om.

Kompleks novog graničnog prijelaza je na površini od 103.000 kvadratnih metara.

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:kamenjar/screenshot

Izvorni autor: Kamenjar.com

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.