Sveta Jelena Križarica – majka cara Konstantina Velikog

18.08.2020. 06:00:00

Sveta Jelena Križarica uzor žena

Sveta Jelena Križarica živjela je u 4. stoljeću poslije Isusa Krista. Rodila se u Bitiniji, u Maloj Aziji. Kao mlada djevojka bila je izvanredne ljepote. Udala se za carskog vojvodu Konstancija Klora koje je kasnije postao rimski car. Svome mužu čuvala je sveta Jelena vjernost i ljubav, iako ju je on progonio i kasnije ostavio. Sa velikom pažnjom odgajala je sina Konstantina, koji je kasnije postao car nakon pobjeda svoga protivnika Maksencija. Konstantin Veliki je 313. godine Milanskin ediktom proglasio slobodu kršćanske vjere, koji je do tada bilo zabranjeno javno ispovijedati u rimskom carstvu. Sveta Jelena je bila plemenita gospođa koja je pomagala siromahe, pohađala bolesnike i gradila crkve. Njezino djelo je veličanstvena bazilika Porođenja Kristova u Betlehemu – najstarija do sada postojeća crkva na svijetu. Isto tako dala je sagraditi baziliku Navještenja Gospodnjega u Nazaretu, te svetog Groba Isusova u Jeruzalemu. Te su crkve bile tijekom povijesti razorene i ponovno sagrađene.

Velika štovateljica svetog Križa

Sveta Jelena je zaslužna što se pronašao sveti Križ na kojem je bio raspet Isus. Time je stekla neumrlu slavu. Kada je njezin sin postao rimskim carem, sveta Jelena se uputila u Svetu zemlju sa željom da pronađe križ na kojem je Gospodin Isus Krist bio razapet. Došavši u Jeruzalem, zaputila se na Golgotu i dala je prekopati zemlju sa ciljem da se pronađe Isusov križ. Predaja kaže da su nađena tri križa, među kojima je pronađen Isusov križ, a posebno je nađen natpis sa Isusova križa. Trebalo je otkriti koji je od ta tri križa Isusov križ. Jeruzalemski biskup Makarije primaknuo je bolesnoj ženi pojedinačno svaki križ. Na prva dva križa nije bilo nikakve reakcije bolesne žene. A kada je biskup bolesnici primakao treći križ, dogodilo se čudo ozdravljenja bolesnice. Jelena je pronašavši spasonosni Križ, na tom mjestu dala sagraditi veličanstvenu crkvu. U tu crkvu je pohranila dio svetog Križa, a jedan dio križa je poslala u Rim sinu Konstantinu Velikom. Ona nije samo pronašla Isusov križ, nego je bila za života velika štovateljica svetog Isusovog križa.

Sveta Jelena Križarica primjer za nasljedovanje

Svim majkama sveta Jelena pruža divan primjer kako odgajati svoju djecu. Onako kako je ona odgajala Konstantina. A taj odgoj je bio u duhu odgoja sina za Boga. Nama je sveta Jelena divan primjer kako se u životu boriti i raditi ne za sebe, nego za slavu Božju. Tako živeći postajemo dobri kršćani,  revni katolici. Da nije bilo svete Jelene, veliko je pitanje da li bi Konstantin Veliki napravio takav zaokret u povijesti prema kršćanima. Dakako da Bogu moramo zahvaliti za njezin odgoj i duhovne poticaje prema sinu Konstantinu Velikom. Sveta Jelena je bila udovica i postala udovicama primjer povučenog, skromnog života ispunjenog karitativnim djelovanjem za dobro sveopće Crkve, siromaha, plemenitih društava i ustanova. Vjerujem da je sin Konstantin bio ponosan na svoju majku, i ona na njega. Svima nama je sveta Jelena Križarica divan primjer kako se poštuje drvo Isusova križa. Križ posebno častimo na Veliki Petak. Ali i inače u životu mogli bismo se zamisliti nad križem, raspećem Isusovim. Križem koji je postao sredstvo spasenja, a ne sramota kako se u vrijeme Isusova raspeća razmišljalo u rimskom carstvu. U križu  spoznajemo i otkrivamo neizmjernu Isusovu ljubav prema svima nama. Pokojni profesor fra Bonaventura Duda, znao je često kazati: „ Isusove raširene, propete ruke na drvu križa grle čitav svijet, svakog čovjeka. U toj gesti je sadržana neizmjerna božanska ljubav.“ Budimo toga često svjesni. Neka nas ta spoznaja čini boljima. U svojim promišljanjima, meditaciji, molitvi, molimo za sve ljude, sve kršćane i one koji to nisu. Spasitelj svijeta i kozmosa Isus Krist nije nikoga isključio i izuzeo od svoje neizmjerne ljubavi i želje da svi budu otkupljeni. Neka nam upornost, dobrodušnost, život za proslavu Božjih djela svete Jelene Križarice, bude nadahnuće u našoj svakodnevici da se isplati nositi svoj križ i ostati na Isusovom putu.  

Molitva na dan sv. Jelene Križarice

A ja daleko od toga da se ičim ponosim osim križem Gospodina našega Isusa Krista, po kome je meni razapet svijet i ja svijetu. Ne smatrah da znam išta, osim Isusa Krista i to raspetoga. Pomolimo se! Gospodine Isuse Kriste, koji si blaženoj Jeleni objavio gdje je sakriven Tvoj križ da po njoj obdariš svoju Crkvu ovim dragocjenim blagom, dopusti nam po njezinu zagovoru da cijenom ovog životvornog drveta postignemo nagradu vječnoga života. Koji živiš i kraljuješ u vijeke vjekova. Amen.

Izvorni autor: Pripremio: Vladimir Trkmić/Foto:zupa-svkriz.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.