Švicarci će održati referendum: ‘Vlada koristi pandemiju kako bi uvela više kontrole i manje demokracije’

21.01.2021. 09:11:00

Iskoristivši jedinstvenu odredbu u svom ustavu, švicarski građani prikupili su dovoljno potpisa kako bi inicirali nacionalni referendum s ciljem da se vladi oduzmu ovlasti koje im omogućuju nametne mjere zaključavanja povezane s pandemijom.

Grupa ‘Prijatelji ustava’ prikupila je 86.000 potpisa zahtijevajući nacionalno glasovanje o ukidanju vladinog zakona COVID-19 iz 2020. godine, koji je donesen u rujnu.

Švicarski ustav pruža mogućnost referenduma za poništavanje zakona koje je usvojio parlament, onim građanima koji prikupe 50 000 potpisa u 100 dana. Nakon što su nadmašili broj prikupljenih potpisa glasanje o pitanju se očekuje u lipnju, piše LifeSiteNews.

Prošlog je tjedna švicarska vlada najavila pooštrenje ograničenja sa svrhom ublažavanja širenja novih sojeva koronavirusa za koje se prvi put tvrdilo da su otkrivene u Britaniji.

Zatvorili su trgovine koje nisu neophodne, ograničili privatna okupljanja na pet ljudi i naložili tvrtkama da zaposlenike upute na rad od kuće, ako je to moguće,  ostalo osoblje  mora nositi maske. Također su produžili zatvaranje restorana, zajedno s kulturnim i sportskim sadržajima, do kraja veljače.

Christoph Pfluger, član upravnog odbora Prijatelja ustava, rekao je kako skupina vjeruje da “vlada koristi pandemiju kako bi uvela više kontrole i manje demokracije”.

Skupina je također izjavila da je zakon COVID-19 “nesrazmjeran” i “pokazno neučinkovit”, dok su drugi izrazili zabrinutost da zakon vladi daje previše ovlasti za provođenje “obveznog sustava s loše ispitanim cjepivima”.

Ova rasprava u Švicarskoj dolazi nakon nekoliko studija koje potvrđuju nesrazmjernu štetu nanesenu pojedinačnim životima i društvu u cjelini provedbom mjere potpunog zaključavanja.

Časopis Newsweek nedavno je objavio recenziju studije Sveučilišta Stanford koja je zaključila da oni „ne mogu naći jasan, značajan blagotvoran učinak zaključavanja na rast slučajeva u bilo kojoj zemlji. Studija je doista ustvrdila da potpuno zatvaranje gospodarstva zapravo mogu povećati stopu zaraze.

Tri su profesora došla do istog zaključka prošle jeseni kada su napisali: „Da su mjere zaključavanja doista promijenila tijek ove pandemije, tada bi se i broj slučajeva koronavirusa trebao očito smanjiti. Učinak je trebao biti očit … Ako je suditi iz dokaza, odgovor je jasan: zaključavanja su imala malo utjecaja na širenje koronavirusa.”

Posljedice zaključavanja po psihičko zdravlje, osobito djece

Još jedno izvješće objavljeno u studenom potvrđuje nemjerljivu štetu nanesenu zaključavanjem u područjima mentalnog zdravlja, gospodarstva, nezaposlenosti, kriminala i obrazovanja. To uključuje udvostručavanje suicidalnih misli stanovništva koja je porasla među osobama u dobi od 18 do 24 godine. Simptomi anksioznosti utrostručili su se, a simptomi depresije učetverostručili su se u odnosu na stope iz 2019. godine.

Broj posjeta hitnim službama vezanim za mentalno zdravlje povećao se za 24 posto za djecu od 5 do 11 godina, i za 31 posto za djecu od 12 do 17 godina, u usporedbi s 2019.

Trideset i devet posto onih s niskim prihodima prijavilo je gubitak posla.

Od lipnja do kolovoza zabilježen je porast ubojstava za 53 posto, s porastom broja obiteljskih zlostavljanja.

Studija iz srpnja koju je objavila Heritage Foundation pokazala je da su drakonske blokade tipa usvojene u mnogim američkim državama manje učinkovite u borbi protiv COVID-19 od strategija usko usmjerenih na one koji su najugroženiji.

Uz razumijevanje da je „ranjivost na smrt od COVID-19 više od tisuću puta veća kod starih i nemoćnih nego kod mladih“, te da se imunitet gradi u populaciji, rizik od infekcije za sve – uključujući ranjive – pada “dok se stječe imunitet stada”, piše LifeSiteNews.

Ova procjena predstavljena u Velikoj Barringtonovoj deklaraciji prihvaća kao središnji cilj zaštitu ranjivih, dok bi onima koji se ne uklapaju u ovu kategoriju trebalo “odmah omogućiti da nastave život kao i inače”. Prema njihovoj profesionalnoj prosudbi, ovo je „pristup koji uravnotežuje rizike i koristi“, a time i zaštitu cijele populacije od negativnih učinaka virusa i drakonske mjere zaključavanja.

*O ovoj temi ne postoji jedinstveno mišljenje u znanstvenoj zajednici, stoga Narod.hr prenosi i stručnjake koji iznose drugačije mišljenje i stajališta koja možda odudaraju od glavne struje.

Izvor: Narod.hr

Izvorni autor: ig/Getty Images

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.