Szijjarto: U Ukrajini ne umiru ni Nijemci ni Danci nego Mađari

02.03.2023. 18:25:00

Mađarski ministar vanjskih poslova i trgovine Peter Szijjarto, koji boravi u Zagrebu na sastanku Partnerstva za transatlantsku energetsku i klimatsku suradnju u ekskluzivnom razgovoru za Točku na tjedan N1 televizije kritizirao je euroatlantsko partnerstvo zbog rata u Ukrajini, istaknuvši da u Europi dominira ratna retorika koju nameće transatlantsko partnerstvo, dok izvan njega svi govore o miru. Nije, međutim, mogao objasniti što u ovome trenutku znači mir za Ukrajinu i za Rusiju i želi li ga Vladimir Putin uopće, pod uvjetom teritorijalnog integriteta Ukrajine.

N1: Pod kojim uvjetima bi došlo do primirja, je li to u ovom trenutku realno?

Szijjarto: To mi ne znamo, nismo strana u sukobu, ali bez primirja nema kraja rata i nadam se da će i transatlantska zajednica zastupati ovo mišljenje jer,vidite, u ovoj hemisferi retorika rata je puno glasnija i snažnija od retorike mira. Malo ih je osim nas, da zastupaju mir. Ali ako idete izvan Europe, izvan transatlantskog svijeta, oni stvarno navijaju za mir.

N1: Ali to ovisi o Vladimiru Putinu, zar ne?

Szijjarto: Što?

N1: Kraj rata?

Szijjarto: Gledajte, dvije su strane u ratu i nadamo se da će sjesti za stol.

Zašto rat nije spriječen?

Na pitanje što bi bilo od Ukrajine danas da im zapadni saveznici nisu slali oružje, Szijjarto je rekao da bi radije govorio o tome zašto se rat nije u startu spriječio jer to je, tvrdi, bilo moguće.

Szijjarto: Razlika u pristupu između nas i Europljana, ostalih Europljana, je da mi želimo spašavati živote.

N1: Oni ne žele?

Szijjarto: Ne, ne, ono što govorim je da ako govorite protiv mira, ako govorite protiv primirja onda donosite rizik toga da umire više ljudi. Tisuće ljudi dnevno umire, vjerujemo da je najvažniji zadatak međunarodne zajednice je da spašava živote. Mi smo više u tome nego ostali Europljani zato jer Mađari umiru u ovom ratu. Nijemci, Danci i Nizozemci ne umiru, umiru Mađari. Imamo značajnu mađarsku zajednicu u Ukrajini, 150.000 ljudi, oni se sada regrutiraju naveliko, šalje ih se na frontu i umiru tamo. Mi to ne želimo.

N1: Ali oni su ukrajinski državljani, a Ukrajina je napadnuta.

Szijjarto: Da, da ali mađarskog etniciteta, mi smo jedina nacija unutar EU-a koja gubi živote u Ukrajini i zato smo više osjetljivi na mir i spašavanje života i tražimo trenutni prekid vatre.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.