Tabak o Banožiću: Gotovo se trudio ne naučiti ništa o sektoru kojim se bavi

29.10.2021. 15:20:00

Analitičar portala Obris.org Igor Tabak u N1 Studiju uživo komentirao je izjavu ministra obrane, Marija Banožića, koji je rekao kako Robert Hranj ne treba biti načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga ako se ne može oduprijeti zahtjevima predsjednika.

“Ovo je jedno daljnje kompliciranje te nemile situacije, koje je stvarno bilo teško za očekivati, tim više jer je stvar jako čudna. Zakon o obrani kaže da načelnika glavnog stožera imenuje vrhovni zapovjednik na prijedlog Vlade, a u stavku devet se veli da je razrješavanje dužnosti također nadležnost vrhovnog zapovjednika. Tu bi sam ministar trebao ići stepenicu iznad na razinu cijele Vlade i to mora biti formalan zahtjev što je zapravo jedno veliko kompliciranje situacije jer naravno i imenovanje idućeg načelnika mora biti stvar kompromisa.

Ne mogu si zamisliti da u trenucima, kada se premijer već tjednima ne želi baviti ovom situacijom, da mu je ona bačena u krilo od strane ministra obrane. Ako ništa drugo oko novog načelnika Hranja je taj kompromis bio postignut vrlo brzo. Nedugo prije njegovog imenovanja se baratalo drugim imenima. To je jedna velika promjena, ako do nje stvarno i dođe   teško mi je zamisliti da upadnemo u toliko ozbiljnu krizu obrambenog sustava ovako naglavačke i trenucima kada taj sustav treba jedinstvo i ozbiljan posao, a ne šalabajzanje”, rekao je na početku.

“Ministar ima jedinstveno malo iskustva”

Komentirao je i samog ministra Banožića te što misli hoće li premijer stati uz njega.

“Jako je teško predviđati kako će se stvari posložiti unutarstranački, a onda i na razini Vlade. Činjenica je da Hrvatska trenutno ima ministra obrane ima jedinstveno malo iskustva i koji se u godinu i pol mandata gotovo trudio ne naučiti ništa o sektoru kojim se bavi. Predsjednik Milanović je dosta igrao i politički na tu kartu ističući te loše strane aktuanog izbora ministra”.

Rekao je i da nije tajna da politika kreće već od pukovničkog čina.

“Generalski i admiralski činovi su često na finiji način prosijani u nekom smislu, ali što se ide više prema vrhu piramide taj politički element i element izloženosti javnosti je sve jače izražen. Osoba na čelu piramide je pozicija koja itekako ima političku funkciju. To je ujedno i glavni savjetnik vrhovnom zapovjedniku za vojne stvari. To je mjesto koje se popunjava ozbiljnim dogovorom, mandat je sada četiri godine, mislim da se i ritam ponešto promijenio pa će se poklapati uvelike s parlamentarnim izborima. To smo već komentirali da nije dobro”, kaže.

Izvor: n1/ Foto: n1

Izvorni autor: N1 Hrvatska

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.