Tajne, laži i tvitovi o zdravlju američkih predsjednika

11.10.2020. 09:52:00

Kakva je zapravo zdravstvena slika Donalda Trumpa? Proturječne i nepotpune informacije dužnosnika o njegovoj zarazi koronavirusom potvrđuju da je zdravlje američkih predsjednika dobro čuvana tajna

Analitičari također kažu da je Trump pametno koristio digitalne alate kako bi upravljao izvještavanjem o prvoj osobnoj zdravstvenoj krizi u mandatu.

Matthew Algeo, autor nekoliko knjiga o opetovanim lažima američkih lidera, kaže da predsjednici nisu dužni govoriti o svom zdravlju pa se ne čudi što to ni ne čine.

Izbori su koji tjedan pa nije vrijeme da Trump izgleda kao da nije "potpuno fit", kažu analitičari.

"Predsjednici ne žele izgledati slabo, nijedan političar ne želi izgledati slabo. Učinit će sve da to izbjegnu", rekao je Algeo.

Osobni liječnik predsjednika najčešće je vojnik. Aktualni, dr. Sean Conley, mornarički je časnik. Rose McDermott, analitičarka sa Sveučilišta Brown, kaže da je to sukob interesa.

"Sean Conley predsjednikov je liječnik, a predsjednik je njegov vrhovni zapovjednik", rekla je McDermott.

Ako se predsjedniku ne svidi što Conley kaže o njemu, može ga otpustiti. Može mu čak oduzeti mirovinu, kaže McDermott.

Wilson, JFK

Povijest američkih predsjednika ispunjena je lažima o njihovom zdravlju.

Woodrow Wilson pretrpio je teži moždani udar u jesen 1919. koji ga je djelomično paralizirao, ali se to nije otkrilo do veljače 1920.

Dwight Eisenhower ublažavao je ozbiljnost srčanog udara 1955., dok John F. Kennedy nikad nije progovorio svojoj Addisonovoj bolesti koja može biti fatalna.

Dwight Eisenhower

Dwight Eisenhower

Izvor: Profimedia / Autor: Historic Florida / Alamy / Alamy / Profimedia

Kennedyjevo ubojstvo 1963. dovelo je do toga da je četiri godine kasnije izmijenjen 25. amandman američkog ustava po kojemu potpredsjednik preuzima čelnu dužnost ako predsjednik umre ili bude onesposobljen. 

Ipak, osim kada se radi o jasnoj i ozbiljnoj povredi, kao kada je Ronald Reagan ustrijeljen 1981. i njegove ovlasti su privremeno prenesene tadašnjem potpredsjedniku Georgeu Bushu, okolnosti u kojima Kongres može proglasiti predsjednika nesposobnim za izvršavanje dužnosti nisu jasno definirane, rekao je Algeo.

Povećan interes medija i rašireno korištenje društvenih mreža nisu potaknuli transparentnost, tvrde analitičari, unatoč tome što se predsjednici više ne mogu skrivati od javnosti kao što se Wilson uspio na četiri mjeseca. 

Osobito jer Trump, koji je od televizijske reality zvijezde u međuvremenu postao mahniti "tviteraš", zna kako se postaviti u centar pažnje, smatra Emerson Brooking iz Atlantic Councila.  

Trump drži medije na nogama još od prošlog petka, a u nedjelju je objavio pomno osmišljen video u kojemu aludira da je pobijedio koronavirus.

Kulminacija je bio njegov povratak Bijeloj kući u ponedjeljak, što Brooking opisuje "filmskim". 

"Trump intuitivno razumije brzinu modernog ciklusa vijesti", rekao je Brooking. 

"Ako mediji raspravljaju ili kritiziraju najnoviji Trumpov sadržaj, neće postavljati druga pitanja o covid-19 ili o 25. amandmanu", dodao je. 

Neovisni nadzor?

Neki stručnjaci pozivaju na osnivanje povjerenstva neovisnih liječnika koji će nadzirati predsjednikovo zdravlje zbog nedostatka transparentnosti.

Trump je sa 74 godine najstariji američki predsjednik, a njegov demokratski rival Joe Biden ima 77 godina. 

Pozivi za neovisnim nadzorom zdravlja političkih lidera dosad nisu urodili plodom u SAD-u, a ni u drugim zapadnim zemljama. 

Zdravstveno stanje predsjednika neke zemlje nije tabu samo u Americi, primjećuje McDermott. 

Autoritarni režimi su očiti primjeri, ali građani su većinom prepušteni nagađanjima i u demokratskim zemljama. 

Njemačka kancelarka Angela Merkel nije htjela iznositi detalje o svojoj drhtavici u javnosti 2019. 

"Nisam vidio da je itko postavio ogledni primjer i jednom godišnje istupio s objavom medicinske dokumentacije na način na koji mnogi lideri u SAD-u objavljuju podatke o svojim porezima", rekao je McDermott. 

Izvor: tportal.hr/Foto: EPA / Autor: KEN CEDENO / POOL

Izvorni autor: V. B./Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.