'Tenkovi nas gaze. Popeo sam se na jedan i udarao kundakom vičući 'čedo predaj se'

25.01.2020. 19:40:00

Novi nastavak serijala "Pobjednici" Studija 23 bavi se Likom i Gackom. Preko ovog prostora, neprijatelj je pokušao izvršiti prodor prema prijevojima na Velebitu, gdje bi izbio u Senj i Karlobag i time presjekao Hrvatsku, ali i dosegao granice zamišljene tvorevine tzv. Velike Srbije. Riječ je o rijetko nastanjenom prostoru s velikim poljima, šumama, brdskom kraju s brojnim rijekama. Gradovi Gospić i Otočac su lokalni centri u kojima su se nalazile neprijateljske vojarne i koji su zapriječili daljnji prodor neprijatelja.

Hrvatski branitelji krenuli su u osvajanje vojarni u Otočcu, no neprijatelj je kombiniranim pješačkim, oklopnim, topničkim i zrakoplovnim snagama iz pravca Poduma pokušao osvojiti grad Otočac. Željeli su odblokirati vojarne te su krenule žestoke borbe.

- Imali smo zadatak obraniti grad, a dobili smo informaciju kako su tenkovi krenuli prema nama - kaže potpukovnik Ivan Brajković, a poručnik Ivan Cvitković dodaje: - Bilo nas je jako malo na prvoj crti obrane jer je dio ljudi bio raspoređen na vojarnama. Nismo znali što se događa jer bila je noć. Pucalo se na sve strane, nije se moglo raspoznati pucaju li Srbi ili mi.
- Tenkovi nas gaze, ulaze u grad. Bila je noć. Popeo sam se na tenk i udarao kundakom te vikao 'čedo predaj se, čedo predaj se' - ispričao je potpukovnik Ivan Brajković. Što se dalje događalo pogledajte u epizodi Gacka i Lika.

Emitiranje serijala pratite na Z1, Plavoj vinkovačkoj televiziji, SB TV-u, Srce TV-u, Kanalu Ri, Novoj TV, Velebit TV-u, Adriatik TV-u, Diadora TV-u, TV Dalmaciji, RTV HB-u. Cjelokupni serijal online možete pogledati www.studio23.hr, a redovite objave epizoda na www.vecernji.hr.

 

Izvor: Večernji list

Autor: