Teško, čupavo, ali na kraju produktivno: Hrvatska je pobijedila Katar i osvojila skupinu

19.01.2021. 20:34:00

Kauboji su svladali Katarane rezultatom 26-24

Hrvatska rukometna reprezentacija večeras je protiv Katara igrala za prvo mjesto u skupini C Svjetskog prvenstva u Egiptu. Nakon neočekivanog remija s Japanom i buđenja u drugom poluvremenu protiv Angole, Kauboje je najveći test u Aleksandriji čekao baš protiv svjetskih viceprvaka iz 2015. godine. Radilo se o izuzetno važnom susretu zbog prenošenja bodova u drugu fazu natjecanja, a svi smo se nadali kako će izabranici Line Červara ovaj put, protiv najozbiljnijeg oponenta u skupini, odmah od početka krenuti na najvišoj mogućoj razini.

I krenulo je vrlo dobro; Kauboji su puno staloženije otvorili susret i nakon 12. minute poveli sa 6-3 zahvaljujući mirnijim obrambenim reakcijama i dobrim intervencijama Ivana Pešića koji je u prvih 10 minuta skupio tri obrane. Doimalo se kako je Hrvatska konačno kliknula i bila spremna odigrati susret bez oscilacija, ali one su se, upravo poslije prvog katarskog timeouta koji je njihov izbornik Valero Rivera López iskoristio za konsolidaciju ekipe, ipak počele pokazivati.

Defenzivna koncentracija pomalo je pala poslije prekida i Katar se neko vrijeme šuljao na jednom pogotku zaostatka; priliku za prvo izjednačenje današnji hrvatski suparnik dobio je u 19. minuti kada je Ahmad Madadi krenuo izvesti sedmerac, no prvu od nekoliko važnih obrana tada je upisao Marin Šego. Doista, povratnik na kaubojska vrata do predaha je skinuo još dva šuta sa sedam metara i spriječio katarsko vodstvo, a Hrvatska je zahvaljujući golovima Marka Mamića i Ivana Martinovića s 11-11 do predaha uspjela otići na plus dva. Dakle, nakon dobrog otvaranja uslijedilo je kihanje, ali naši reprezentativci ipak su pokazali dovoljno koncentracije kako bi se u svlačionicu uputili s prednosti.

Hrvatska je u 34. minuti po drugi put na današnjoj utakmici otišla na plus tri kada je na 15-12 povisio Marino Marić, ali potom je uslijedilo isključenje i Katar se ekspresno vratio na minus jedan. Međutim, ne zadugo; Hrvatska se dobrim obrambenim intervencijama ponovno otisnula na tri gola prednosti, a Rivera je morao zvati novi timeout. Prvi sljedeći napad Kataru nije urodio plodom i Kauboji su imali napad za plus četiri, ali bezuspješno.

Općenito su Červarovi izabranici tragali za ključnim pogotkom koji bi ih odvojio na komfornu prednost i prelomio utakmicu, ali Katar bi se redovito čupao i držao u igri. Štoviše, u nju se efektno i vratio; Ivan Čupić imao je u 41. minuti sedmerac za četiri gola vodstva, to mu je obranio Danijel Šarić, a Katarani su nedugo zatim iskoristili igrača više i smanjili na jedan razlike kada je Mahmoud Hassaballa poentirao za 19-18.

Ipak, Hrvatska je, bez obzira na nekoliko isključenja i konstantno katarsko šuljanje te lagano postizanje golova, uspjela izvući pobjedu. Marin Šego skinuo je još jedan važan sedmerac 10 minuta prije kraja, a Marino Marić vratio nas je na tri razlike u sljedećem napadu. Međutim, Riverini momci odbijali su se predati, vrlo su jednostavno dolazili do pogodaka i ponovno stigli na prag izjednačenja kada je Ameen Zakkar zabio za 23-22.

Pet minuta prije konačnih zvižduka makedonskih sudaca imali smo novih plus tri; Hrvatska je iskoristila igru s igračem više, Štrlek je u prazan gol utrpao loptu za 26-23, a Frankis je u sljedećoj suparničkoj akciji promašio i dao Kaubojima novu priliku za tih toliko željenih četiri razlike. Nismo ih dočekali, no Červarova je ekipa slavila; završilo je 26-24, a Hrvatska prenosi tri boda u drugu fazu i osvaja skupinu. Idemo u Kairo…

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.