Tisuće Hrvata u BiH proslavilo mučeništvo Dive Grabovčeve u Rami

08.07.2021. 08:16:00

Prema drevnoj ramskoj tradiciji, prve nedjelje nakon blagdana sv. Petra i Pavla na Kedžari podno Vran planine, na području Parka prirode Blidinje, obilježava se “Divin dan” posvećen Divi Grabovčevoj, mladoj ramskoj djevojci i mučenici koja je do smrti ostala odana katoličkoj vjeri. Na tome poznatom katoličkom hodočasničkom mjestu ponad Polja, uz Put spasa koji vodi prema Rami, u nedjelju 4. srpnja okupilo se nekoliko tisuća vjernika.

Kao i prethodnih, i ove je godine obilježavanje “Divinog dana“ započelo misom uočnicom, koju je predvodio ramski gvardijan fra Andrija Jozić.Na “Divin dan“ uz suslavlje brojnih svećenika, svečanu svetu misu predvodio je i pod njom propovijedao umirovljeni pomoćni biskup Vrhbosanske nadbiskupije dr. Pero Sudar, piše IKA

Euharistijsko slavlje svojim pjevanjem uveličale su Etno skupina „Čuvarice“, a Divin pozdrav govorila je Monika Džidžić. Inače, posljednjih nekoliko godina povećava se broj hodočasnika na grob Dive Grabovčeve.

Osim Ramaca, na Kedžaru su hodočastili i vjernici iz susjednih općina: Uskoplja, Bugojna, Jablanice, Konjica, Tomislavgrada, Livna, Središnje Bosne, kao i oni iz hercegovačkih mjesta: Posušja, Širokog Brijega, Ljubuškog, Gruda, Mostara, a bilo je mnogo hodočasnika iz Hrvatske…

Kroz usmenu predaju i knjigu Ćire Truhelke, Diva Grabovčeva odavno je “prešla” granice Rame, a i dan posvećen njoj prešao je granice kako Rame, tako i BiH.

Inače, hrvatski puk Rame i Hercegovine već tri stoljeća štuje jedan usamljeni grob na Kedžari, usred Vran planine. U njemu, prema predaji, počiva tijelo Dive Grabovčeve iz Varvare u Rami (živjela u drugoj polovini 17. stoljeća) koju je, u cvijetu mladosti, ubio razuzdani turski plemić jer se suprotstavila njegovoj pohoti.

Naime, Diva se odbila udati se za turskog Tahir-bega Kopčića, što je svojim životom platila i tako zauvijek postala simbol čistoće, mučeništva i katoličanstva.

Hrvatska katolička heroina

Početkom dvadesetog stoljeća arheolog Ćiro Truhelka otvorio je grob i znanstveno potvrdio da u njemu leže kosti mlade krasotice. Tek, međutim, poetskim zapisom književnika Ivana Aralice, kao i likovnom interpretacijom kipara Kuzme Kovačića, Diva Grabovčeva postaje važnom sastavnicom duhovne povijesti Rame.

Svake godine se u Divinu čast služi sveta misa, uvijek prve nedjelje iza Petrovdana, a posjeti je nekoliko tisuća hodočasnika iz cijelog okruženja.

Heroina Diva Grabovčeva opjevana je u brojnim pjesmama, knjigama  i filmovima, a jedno od najposebnijih i najpoznatijih djela je Opera Diva Grabovčeva, koja je ujedno prva opera na hrvatskome jeziku u BiH.

Izvor: Narod

Izvorni autor: Petar Horvatić/snimka zaslona

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.