TISUĆE IZAŠLE NA ULICE, SIPAJU BIJES NA SPOMEN VUČIĆA! Mega kaos u Crnoj Gori, ljudi gore kao nikad: ‘Hoćemo izbore’

29.11.2022. 08:39:00

JASNI I GLASNI

Tisuće prosvjednika ponovno su se okupile u ponedjeljak u večernjim satima ispred crnogorskog parlamenta. Zahtijevali su povlačenje “neustavnoga Zakona o predsjedniku Crne Gore” i raspisivanje izvanrednih izbora, piše Dnevno.hr.

Ovo je već treći prosvjed koji je organiziran pod motom “Ima nas”, a koji podržavaju stranke okupljene oko Demokratske partije socijalista crnogorskog predsjednika Mila Đukanovića.

Obraćajući se prosvjednicima, građanski aktivist Predrag Vušurović rekao je da građani Crne Gore žele spriječiti rušenje ustavnog poretka.

“I da pučistički Zakon o predsjedniku bude povučen”, rekao je Vušurović.

Prosvjednici su zviždali na spomen crnogorskog premijera Dritana Abazovića i predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, te su nosili transparente “Ne damo te Crna Goro” i “Hoćemo izbore”.

Izmjene Zakona o predsjedniku Crne Gore potaknuo je prosrpski Demokratski front, a podržali su zastupnici Demokrata bivšeg predsjednika parlamenta Alekse Bečića i građanski orijentirane Abazovićeve koalicije “Crno na bijelo”, pokušavajući tako prisiliti Mila Đukanovića da mandat za formiranje nove Vlade povjeri nekadašnjem diplomatu iz vremena Slobodana Miloševića Miodragu Lekiću.

Đukanović je to ranije odbio učiniti obrazlažući da Lekića nije podržala većina zastupnika u parlamentu.

Pravni vakuum također je nastao zbog nefunkcioniranja crnogorskog Ustavnog suda, koji trenutno ima samo tri od sedam sudaca i ne može donositi odluke o ustavnosti pravnih akata. Ostalih četvoro otišli su po sili zakona u mirovinu, a zastupnici u parlamentu nisu se uspjeli dogovoriti i osigurati dvotrećinsku većinu za izbor novih.

Izvor: Dnevno.hr/Foto:twitter/video screenshot

Izvorni autor: I.G./Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.