Tko ima pravo lišiti vas poslovne sposobnosti?

17.08.2022. 11:18:00

U Hrvatskoj je na kraju 2020. godine evidentirana 17.861 odrasla osoba pod skrbništvom, od kojih je 8326 potpuno lišeno poslovne sposobnosti nakon vještačenja, piše u srijedu Večernji list.

U toj jednoj godini pod skrbništvo je stavljeno novih 2487 odraslih i 364 djece. Poseban skrbnik radi zaštite pojedinih osobnih i imovinskih prava i interesa određen je za 7534 osobe.
U EU živi otprilike 80 milijuna osoba s invaliditetom. Mnogima je ograničena ili oduzeta poslovna sposobnost, čime im je onemogućen samostalan život i donošenje odluka. Štefica Karačić iz Hrvatske udruge socijalnih radnika kaže da su to, što se tiče sustava socijalne skrbi, vrlo zahtjevne situacije s kakvima se u praksi često susreću. Nije isto postupanje kad je netko lišen poslovne sposobnosti i ima skrbnika ili kad je netko poslovno sposoban i sam donosi odluke o sebi. 
Nedavni slučaj iz Zagreba, kad su susjedi tražili pomoć za 61-godišnjaka, osobu s invaliditetom, koji je nakon smrti majke živio u neljudskim uvjetima gotovo u središtu grada, također je potvrdio da se radi o osjetljivom pitanju pa je obavljen i upravni nadzor kojim su utvrđene nepravilnosti. Što učiniti kad netko odbija pomoć, a jasno je da mu ona treba? Što kad netko gomilanjem smeća narušava javni red i mir? 
"U slučaju da osoba nije pod skrbništvom, ona je u pravilu primarno u nadležnosti zdravstvenih službi. Ako se radi o promjenama u ponašanju vezanima uz narušeno zdravstveno stanje, nekritičnost u odnosu na vlastito ponašanje, odbijanje suradnje i drugo, liječnik obiteljske medicine mora procijeniti ugrožava li ta osoba takvim ponašanjem sebe i svoju okolinu. Problem je kad te osobe nemaju obitelj i prijatelje jer su se izolirale" ističe Karačić. 
"Kad je osoba pod skrbništvom, tada skrbnik ima ovlasti obavijestiti liječnika i zatražiti hospitalizaciju. Ako je suradnja između zdravstvene i socijalne skrbi dobra, probleme je lakše riješiti. No ta suradnja dosta često u praksi zakazuje. Liječnici su oprezni i ne žele se uključiti jer se radi o pravu čovjeka na izbor hoće li prihvatiti mogućnost liječenja ili neće. Ako je čovjek poslovno sposoban, ne možete ništa protiv njegove volje", dodaje ona, a piše novinar Večernjeg lista Ivica Beti.

Izvor: hina/Foto: Siniša KALAJDŽIJA

Izvorni autor: Hina

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.