Tko je najveći donator tenkova Ukrajini? Pa... Rusija! 'Prvo se izbriše Z, srede ga i ko nov je!'

05.02.2023. 11:20:00

TAJNO POSTROJENJE U UKRAJINI

Usprkos svim naporima NATO saveznika i najavama o doniranju modernih tenkova, Rusija je ta koja je nesvjesno najveći donator tenkova Ukrajine danas

Prvi zadatak je izbrisati ili prekriti Z, znak koji Rusi stavljaju na svoju ratnu mehanizaciju. Ne želimo prijateljsku vatru kasnije. Tada mehaničari prionu na posao, kaže Anatolij (44) za britanski Guardian.

Na tajnoj lokaciji u Ukrajini, unutar golemog skladišta koje sliči na groblje tenkova, ono što je nekoć bilo rusko, pretvara se u ukrajinsko, prenosi 24sata.

Usprkos svim naporima NATO saveznika i najavama o doniranju modernih tenkova, Rusija je ta koja je nesvjesno najveći donator tenkova Ukrajine danas.

Oryx, nizozemski portal za analizu obrambenih podataka, prikupio je fotografije ukupno 546 zarobljena ruska tenka. No to je tek jedan dio tenkova koje su ruski vojnici napustili spašavajući vlastite živote ili su zaplijenjeni u krvavim bitkama. Doduše, ti tenkovi nisu uvijek u vrhunskom stanju.

Pokazujući prema T-72B3, prekrivenom suhim lišćem, na kojem su vidljivi tragovi borbe, Anatolij se ponosno hvali da je to najnovija nadogradnja starog sovjetskog tenka T-72.

U objekt, koji se nalazi samo nekoliko milja od prve linije bojišnice, donijela ga je 54. brigada iz istočne Donjecke regije prije četiri tjedna.

- Dobio je izravan pogodak u kupolu. Oštećen je i sustav paljbe - kaže Anatolij.

Planiraju ga brzo vratiti u borbu, s dodatnim oklopom, bez sentimenta.

- Jesu li u njemu ginuli ruski vojnici? Ne znam, pretpostavljam. U njemu su bile ruke i noge. Puno krvi - kaže Anatolij.

Ukrajinska vojska vraća takva vozila na bojno polje pod svojom zastavom.

- Država je zauzeta popravkom ukrajinskih tenkova - kaže Roman Sinicin (37), koordinator u Zakladi Serhij Pritula, dobrotvornoj organizaciji koja upravlja ovom operacijom u partnerstvu s inženjerskom tvrtkom čije ime je tajno kako bi se izbjegla identifikacija lokacije tvornice.

Značaj civilnih tvrtki

Zbog toga, uskočilo je civilno društvo. Mnoštvo privatnih tvrtki ostavilo je po strani svoj uobičajeni posao kako bi se uključilo u obnavljanje ratnih strojeva; oklopnih vozila, raketnih sustava i druge smrtonosne opreme koja je ostavljena na bojištu.

Te se operacije često financiraju donacijama. Zaklada Pritula, jedna od najvećih organizacija za crowdfunding kupnju vojne opreme, uložila je oko 220.000 eura u ovaj objekt.

- Nije to puno novca - kaže Bogdan Ostapčuk (30) koji vodi obnovu tenkova za Zakladu Pritula.

Međutim, korist je i više nego očita: sedam tenkova vraćeno je u bitku, zapovjedno vozilo, raketni sustav Hurricane, višecijevni raketni sustav, transportno vozilo pješaštva i mnoštvo oklopnih vozila.

Njihova su odredišta najsmrtonosnija ukrajinska žarišta: Bahmut, Kramatorsk, Luhansk, Svatove...

Oslobađanje regije Harkiv, u sjeveroistočnoj Ukrajini, prošlog svibnja bilo je vrhunac u lovu na blago s bojnog polja, dok su se ruske snage panično povlačile.

- Bilo je to kao da ulazite u veliku, veliku trgovinu kroz koju možete proći i reći: 'Uzet ću ovo, i ovo' - kaže Ostapčuk.

Rusi uče na greškama

Tu pogrešku Rusi nisu ponovili kad je Kremlj naredio povlačenje iz južne Hersonske oblasti nešto prije Božića, no na bojnom je polju svejedno ostao pozamašan broj strojeva. Ipak, kako su primijetili mehaničari, ta je oprema bila nešto starijeg datuma.

Pokazujući na bivši transporter koji je ukrajinska 46. zračno-desantna brigada dovezla iz Soledara, grada na istoku Ukrajine koji je nedavno zauzela Rusija, Anatolij kaže da je vjerojatno izgrađen negdje između 1982. i 1987. godine.

Isto vrijedi i za nosač protutenkovskih projektila Shturm S iz sovjetske ere koji sa svoje strane nosi znak O ruskih marinaca. Prešao je preko rudnika u blizini Vuhledara u regiji Donjeck i napušten je.

Tu je i sovjetski tenk T62, vjerojatno iz 1970. ili tako nešto, koji je vratila 128. brdska brigada iz Hersona prije tri mjeseca, u vrijeme tamošnje ukrajinske protuofenzive.

- Ovaj stari tenk nije dobar za rat pa smo mu odrezali vrh, kupolu i pretvorit ćemo ga u vozilo za evakuaciju koje može povući teške oklopne tenkove kada se zaglave - kaže Anatolij.

Zaklada Pritula ima kontakte diljem ukrajinskih oružanih snaga kao rezultat toga što je također dobavljač manje opreme, kao što su termovizijske naočale, dronovi i medicinski paketi, pa se rezervni dijelovi mogu relativno lako nabaviti.

- Postoji baza podataka u njegovoj glavi - kaže Sinicin pokazujući na Ostapčuka.

Rad pod stalnom prijetnjom

Buka metalnih preša, lemljenja i udaranja čekićem, zajedno s teškim mirisom ispušnih plinova iz spremnika čini ovo mjesto teškim za rad. Hladno je, prljavo. Postoji stalna prijetnja da će ga Rusija identificirati i uništiti. Imaju između 30 i 50 osoblja koje radi ovdje u bilo kojem trenutku, sedam dana u tjednu među cilindrima, kanibaliziranim motorima i hrpama guma i gusjenica.

Mehaničari rade sve domišljatije izmjene kako stječu znanje i iskustvo.

Postoji osjećaj misije. Ponekad unutar vozila pronađu papire i osobne stvari bivših ruskih vlasnika. Bacaju ih, ne razmišljaju o tome, a kako se Anatolij osjeća radeći oko tenkova i oklopnih vozila poslanih da ubijaju ukrajinske vojnike?

- Drago mi je što ih dobivam besplatno - zaključio je.

Izvor: 24sata/ Foto: STRINGER

Izvorni autor: PDN/24sata/Bruno Serdar

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.