Tomašević iznio koliko je Zagreb platio CIOS-u, iz Pripuzove tvrtke tvrde da su dobili više. Tko je u pravu?

10.07.2024. 08:42:00

Gradonačelnik Zagreba je napokon iznio podatak da je Grad Zagreb od početka lipnja 2021. godine do kraja travnja 2024. godine tvrtkama iz sastava CIOS grupe isplatio 7,9 milijuna eura za oporabu otpada, što je upola manje nego u prethodne četiri godine. Iz te grupe u vlasništvu Petra Pripuza odgovaraju pak da stoje pri onome što su ranije objavili, da su u Tomaševićevu mandatu primili 19,6 milijuna eura

Nakon što je ustvrdio da je Grad Zagreb u njegovu mandatu prepolovio poslove s tvrtkama iz grupacije CIOS, gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević je na sjednici Gradske skupštine potkraj lipnja napokon iznio i konkretnu računicu koja to potkrepljuje: tvrtkama Petra Pripuza ukupno je isplaćeno 7,9 milijuna eura za oporabu otpada.

U četiri godine koje su prethodile, kada je grad vodio Milan Bandić, COIS-u je za istu svrhu isplaćeno 16,8 milijuna eura.

Na konferenciji za medije je Tomašević precizirao da su pregledali više od 3000 faktura te da su spomenuti iznosi zbroj izvršenih plaćanja za oporabu otpada (od početka 2017. godine do kraja svibnja 2021. godine, te za Tomaševićev mandat od početka lipnja 2021. do kraja travnja 2024. godine), a ne sklopljenih okvirnih sporazuma ili ugovora. Dakle, u pitanju je suma doista realiziranih transakcija.   

Što kažu u CIOS-u

Zanimalo nas je što će na tu računicu reći u CIOS-u, iz kojeg su 5. lipnja odaslali dramatično otvoreno pismo gradonačelniku s posve drukčijim brojkama o „poslovnom odnosu Grada Zagreba i Zagrebačkog holdinga s članicama CIOS grupacije“.  Pripuz je, naime, u tom pismu među ostalim naveo da su tvrtke članice CIOS grupe, izravno ili putem nositelja zajednice ponuditelja, tijekom cijelog mandata bivšeg gradonačelnika Milana Bandića ostvarile prihod kroz okvirne sporazume od ukupno 19,69 milijuna eura (bez PDV-a). U Tomaševićevom mandatu je prihod dosegao 19,6 milijuna eura (bez PDV), ustvrdio je. 

Na naše pitanje kako je moguće da su iznijeli posve drukčije iznose od službenih brojki koje sada vidimo od Grada Zagreba, izračunate prema postojećim fakturama, iz CIOS-a su odgovorili da potvrđuju vjerodostojnost svojih podataka, a nama poručili da to sve provjerimo u Gradu Zagrebu.   

Tko i zašto krivo zbraja?

„Svi ugovorni odnosi, kako za vrijeme prethodne, tako iza vrijeme sadašnje gradske vlasti, ostvareni su temeljem provedenih postupaka javne nabave u kojima su društva Grupacije, samostalno ili u zajednici ponuditelja, bili najpovoljniji ponuditelji, temeljem čega su svi okvirni sporazumi (pa tako i oni iz ove godine koje smo u priopćenju detaljno naveli) sklopljeni, a čije smo stvarne i konzumirane vrijednosti objavili“, stoji u odgovoru.

Budući da bi bilo praktički nemoguće da dobijemo na uvid sve fakture u razdoblju 2017.-2024. godine, ostaje otvoreno pitanje: kome vjerovati, odnosno tko i zašto krivo zbraja?  

Inače, za zbrinjavanje biootpada i plastične ambalaže ove su godine natječaje dobile tvrtke iz sastava CIOS-a, o čemu je pisao FORBES Hrvatska, a u slučaju biootpada u pitanju je bila zajednica ponuditelja sa Saubermacher-EKP u vlasništvu austrijske kompanije.  

Čeka se centar u Resniku

Tomašević pak poručuje da će se takvi natječaji morati raspisivati sve dok se u Zagrebu ne izgradi centar za gospodarenje otpadom, kada Grad više neće morati raditi s privatnim tvrtkama, što je uglavnom eufemizam za tvrtke Petra Pripuza.

Izgradnja tog centra u Resniku je najavljena za 2028. godinu, čime bi se i konačno zatvorilo odlagalište na Jakuševcu.   

Izvor: forbes.hr/Foto:Forbes Hrvatska/Borna Filic/ Slavko Midzor

Izvorni autor: Gordana Grgas

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.