Tomašić traži usmjeravanje sredstava EU u generacijsku obnovu i tehnološke inovacije u poljoprivredi

02.12.2020. 10:04:00

Zastupnica u Europskom parlamentu i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke (HKS) Ruža Tomašić u utorak je sudjelovala u glasovanju u Odboru za poljoprivredu (AGRI) te je tom prilikom usvojeno mišljenje za koje je bila izvjestiteljica za AGRI - Mišljenje o utjecaju pravila EU-a na slobodno kretanje radnika i usluga: mobilnost radne snage unutar EU-a kao sredstvo za usklađivanje potreba i vještina na tržištu rada.

Prema procjenama, u Europskoj se uniji svake godine zaposli oko 800.000 do čak milijun sezonskih radnika, uglavnom u poljoprivredno-prehrambenom sektoru. Kriza prouzročena korona virusom pokazala je da je hitno potrebno osigurati autonomiju hranom te na taj način očuvati i otvoriti radna mjesta u poljoprivredno-prehrambenom sektoru.

Restriktivne nacionalne mjere i ograničenja slobodnog kretanja radnika povezana s Covid-19 krizom prouzročili su poteškoće sezonskim radnicima pri prijelazu unutarnje granice kako bi stigli u zemlju odredišta, što je paraliziralo dio poljoprivrednog sektora.

Tomašić u izvješću naglašava hitnu potrebu pravnog okvira za veću usredotočenost na provedbu i izvršenje radnog prava, između ostalog u pogledu prava iz radnog odnosa i socijalnog osiguranja - boljim usmjeravanjem sredstava EU-a poduprla bi se mobilnost radnika, čime bi se omogućilo bolje korištenje raspoloživih informacija te poboljšalo prikupljanje i uporaba podataka o tokovima mobilnosti radne snage i neravnoteže na tržištu rada.

Obiteljski radnici u Europi i dalje predstavljaju veliku većinu radne snage u poljoprivredi, a Tomašić ističe nedovoljnu generacijsku obnovu kao jedan od većih izazova s kojima se suočava sektor poljoprivrede diljem EU-a, zbog čega je u tom sektoru iz godine u godinu sve manje poljoprivrednika.

Tehnološke inovacije istaknute su kao pokretač strukturnih promjena na poljoprivrednim gospodarstvima i tržištu rada u poljoprivredi. Mnoga gospodarstva diljem Europe nisu dovoljno pripremljena za primjenu tehnoloških inovacija i to se značajno razlikuje između država članica, što treba mijenjati.

Očuvanje radnih mjesta u poljoprivredi ima ključnu ulogu u očuvanju ruralnih gospodarstava, poručila je Tomašić.

Izvor: js/Direktno.hr/Foto:FaH

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.