Torcida naslikala mural u čast djece stradale u ‘gradu heroju’

15.11.2020. 15:39:00

U Vukovarskoj ulici u Splitu osvanuo je mural u čast Domovinskog rata i sjećanja na žrtvu “grada heroja” na kojemu su napisana imena stradale u Vukovaru.

Na tu akciju osvrnula se i Ani Galović, autorica nedavno objavljene knjige “Mama, ne vidim nebo”, posvećene 34 ubijene djece tijekom velikosrpske agresije i okupacije 1991. i 1992. godine, a prema kojoj je mural i naslikan, prenosi večernji list

“Nakon dvije godine pisanja i istraživanja sudbina poginule, ubijene i nestale vukovarske djece prvi puta sam zaplakala, od sreće. Ne biste vjerovali koliko je teško pomaknuti kamen zaborava koji stoji 29 punih godina – ne pisanja, ne spominjanja.

Zahvaljujući vukovarskom branitelju, prijatelju Damiru Markušu koji me povezao s ovim čarobnjacima iz Splita jedan korak smo manje na tom putu. Sve zbog ovih velikih umjetnika, kojima je samo talent veći od ljubavi prema svom gradu i klubu Torcida je prema sadržaju knjige “Mama, ne vidim nebo” oslikala mural posvećen vukovarskoj djeci ispisavši imena stradale djece u bitci za Vukovar i vremenu okupacije tzv. SAO Krajine 1992. godine.

Među njima posebno mjesto ima navijač Torcide, Franjo Matijević iz rodnih Kukujevaca u Vojvodini šesnaestogodišnji dječak koji nije propuštao utakmice Hajduka. Njegov stariji brat Nikola poginuo je na položaju u Borovu naselju krajem kolovoza 1991., dok su Franjo, majka i otac oteti iz obiteljskog doma u Kukujevcima te mučki ubijeni pored mjesnog groblja u Mohovu nedaleko Vukovara.

Za ubojstvo šesnaestogodišnjeg Franje, majke i oca nikad nitko nije odgovarao. Ovo je samo jedan djelić u kojem ne damo zaboravu za žrtve dječjih života. Torcida ne zaboravlja, ne zaboravljamo ni mi”, poručila je Ani Galović na Facebooku.

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto: Ani Galović

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.