TRI IGRAČA MALA JAČA Jura, Petko i Niksi dali Škotima po piksi! Ali Vlašić je taj koji je Dalića pretvorio u milijunaša...

23.06.2021. 20:29:00

Trojac koje je izbornik Dalić po prvi put gurnuo u udarni sastav na Euru ponudili zapažene partije

Tri igrača malo jača! Josip Juranović, Bruno Petković i Nikola Vlašić. Izbornik Zlatko Dalić u krucijalnoj utakmici za ulazak osminu finala Europskog prvenstva od prve je minute ubacio trojac koji u prva dva ogleda protiv Engleske i Češke nije startao u udarnoj postavi. Bio je to definitivno rizičan potez, ali i hrabar. Neki će doduše kazati da se tim potezom 'hvatao za slamku' jer je morao probuditi Vatrene koji su prve dvije utakmice gotovo prespavali. Ali sve što je ovoga puta dodirnuo, Dalić je pretvorio u zlato. Sva trojica su odigrala jako dobru utakmicu, a Nikola Vlašić je uz Luku Modrića bio najbolji igrač Vatrenih.


Ipak, u ovoj priči o 'pobjedničkom trojcu' valja ponajviše izdvojiti Josipa Juranovića, momka koji je najemotivnije doživio pobjedu nad Škotima. Nakon utakmice je kazao da je posvećuje svom pokojnim ocu. Definitivno bilo je ponajviše skepse baš oko njegovog nastupa. Lako je sad mudrovati nakon bitke u Glasgowu, ali kladili bi se da je većina mislila da će upravo Jura biti možda najslabija karika. Znalo se da će će svoju igru bazirati na Andrewu Robertsonu ponajboljem igraču koji će napadati upravo Juranovića. Međutim, Juranović je svoju pravu predigru za ogled s Škotima imao još na onoj utakmici Lige nacija protiv Portugala na Poljudu u studenom prošle godine.

image
 STU FORSTER Afp

Tada je također startao od prve minute, a Porugalci su konstantno napadali preko svog lijevog boka jer se ondje izvlačio Christiano Ronaldo. Na tom srazu Juranović je bio jako dobar, iako su se na njega ponekad spuštala dvojica igrača, samo jednom je predriblan, od - Ronalda. Nakon toga odigrao je poluvrijeme protiv Cipra i cijelu utakmicu protiv Maltke u kvalifikacijama za Katar, a dobio je i 45 minuta Armenije.

Niti u jednom od tih ogleda Juranović nije zakazao, a protiv Škota iskoristio je svoju, pa možda bi to mogli i tako kazati - životnu priliku. Nakon utakmice na Hampdenu, desni bek varšavske Legije sigurno će se gledati drukčijim očima. Ali nije mu prvi put da iz trnja dolazi do zvijezda. Rođeni Zagrepčanim je do reprezentacije stigao iz treće lige, iz Dubrave. Brzo je došao na Hajdukov radar i splitski ga je klub 2015. doveo u svoje redove, a s vremenom se prometnuo u jednog od stožernih igrača Majstora s mora odigravši više od 150 utakmica u HNL-u. Iako je karijeru započeo na poziciji ofenzivnog veznjaka, skrasio se na desnom boku, bio je kapetan Hajduka, a protiv Škotske je ubilježio svoj deveti nastup za Vatrene. Mnogi su predviđali da će za njega to biti 'deveti krug pakla', ali nije bio, s njim se plasirao u 'nogometni raj'. Tako je Juranović postao najveće pozitivno iznenađenje dosadašnjeg dijela Eura kad je Hrvatska u pitanju.

Za razliku od Juranovića, Nikola Vlašić je ipak neka sasvim druga priča. Njega zapravo uvijek očekujete u prvom sastavu, jer se radi o momku koji može odlučiti svaku utakmicu. Njegov nogometni DNK je od onih vrhunskih, sjajno se ubacuje između suparničkih linija, ima odličan udarac, moćan je u duelima, stvoren je za povratne lopte. Onakve kakvu mu je glavom dobacio Perišić u Glasgowu. Međutim, Dalić ga nije vidio u udarnih jedanaest u posljednje tri utakmice, pred ovu s Škotima. U generalnoj probni pred Euro, na ogledu s Belgijom ušao je nakon sat vremena igre, protiv Engleza dvadesetak minuta prije kraja, a u sudaru s Česim opet nakon sat vremena igre. Izbornik ga je očito vidio kao igrača 'jocker zovi'.

6865493

Međutim, na kraju je Vlašić izbornika pretvorio u 'milijunaša', itekako mu je pomogao da opet ispuni svoj cilj. Kao i u kvalifikacijama za Euro kad je dva puta zabijao Slovacima, a jednom Walesu. U sjajnoj pobjedi Hrvatske nad Škotskom doveo je Vatrene u vodstvo i odigrao vrlo dobru, zrelu utakmicu, a to je naposljetku prepoznala i UEFA proglasivši ga najboljim igračem utakmice. Pogotkom Škotskoj, postao je drugi najmlađi hrvatski strijelac u povijesti kontinentalnih smotri, s 23 godine i 261 danom. Bila je to definitivno velika Niksijeva večer s kojom je, barem to vjerujemo, kupio ulaznicu za udarni sastav u osmini finala.

image
 LEE SMITH Afp


Na koncu, Bruno Petković. S vremenom je proglašen kao 'enfant terrilbe' reprezentacije. Dalić je od njega tražio da ne igra kao u Dinamu, da se ne spušta po loptu, nego da igra u šesnaestercu. Kad ga je na utakmici protiv Belgije gurnuo u udarni sastav, pomislili smo da je to pouzdan znak da će i na Europskom prvenstvu biti u njemu. Ali, najednom, Petko je ispao iz udarne postave, Dalić mu je pretpostavio Antu Rebića. Međutim, Petković je ostao miran, nije iskazivao niti mrvu nervoze, dapače, kazao je pred utakmicu s Škotima da on nikad neće kazati kako mora igrati u prvoj jedanaestorici. No, Dalić je uvidio da se Rebićem nije išlo, pa se onda ipak odlučio za Petkovića. I pogodio.

Protiv Škota, kad je najviše trebalo, Bruno je odigrao dobru utakmicu, na razini onih koje je nudio u europskom Dinamu. S tim da vjerujemo da on može još mnogo bolje, nekako nam se čini da će mu fina partija koju je pružio protiv Škota biti odskočna daska za osminu finala. Čekamo njegov prvi pogodak na Euru...

Izvor: sportske.hr/Foto: OWEN HUMPHREYS/PA IMAGES/PROFIMEDIA Owen Humphreys/Pa Images/Profimedia

Izvorni autor: Davorin Olivari/Foto:OWEN HUMPHREYS/PA IMAGES/PROFIMEDIA Owen Humphreys/Pa Images/Profimedia

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.