TRIDESET GODINA OD PRIZNANJA HRVATSKE! Nazor: ‘To je zasluga hrvatskih branitelja’

09.01.2022. 13:12:00

Za koji dan obilježit će se 30 godina međunarodnog priznanja samostalne, neovisne i demokratske države Hrvatske.

Za proslavu ove važne obljetnice koja će se dogoditi 15. siječnja, ravnatelj Hrvatskog memorijalno-dokumentacijskog centra Domovinskog rata, doc. dr. sc. Ante Nazor zasluge pripisuje hrvatskim braniteljima i oko toga uopće nema dvojbe.

Zasluga hrvatskih branitelja

“Za međunarodno priznanje Hrvatske najveću zaslugu imaju hrvatski branitelji, jer da se Hrvatska nije obranila, ne bi bila ni neovisna ni međunarodno priznata. To je priznanje Hrvatska izborila u iznimno nepovoljnom međunarodnom ozračju i unatoč teškoj, gotovo bezizglednoj, unutarnjoj vojno-političkoj situaciji. Činjenica je da nitko od važnih čimbenika međunarodne politike nije želio raspad SFRJ te da proglašenje hrvatske suverenosti i samostalnosti 25. lipnja 1991. nitko, ama baš nitko, u Europi i svijetu tada nije podržao”, kazao je za Glas Slavonije.

Nazor o Tuđmanovoj ulozi

O zaslugama tadašnjem hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana, te njegovoj ulozi u priznanju, Nazor kaže.

“Ni jedan čovjek, pa tako ni državnik, nije bezgrešan. To nije bio ni Franjo Tuđman. No u vrednovanju značaja i uloge predsjednika Franje Tuđmana u hrvatskoj povijesti ne mogu se zaobići činjenice da je pod njegovim vodstvom, u onako teškim političkim (unutarnjim i međunarodnim) i vojnim okolnostima kakve su bile 1990. i 1991., stvorena suvremena Republika Hrvatska i obranjena od nemilosrdne velikosrpske agresije, da je pod njegovim vodstvom Hrvatska uspjela izboriti međunarodno priznanje i osloboditi okupirane dijelove svoga teritorija. Glavni ciljevi predsjednika Tuđmana bili su stvaranje suverene Hrvatske i njezina reintegracija u Europu.”

Izvor: Dnevno.hr/PDN/Foto:hrvatski-vojnik.hr

Izvorni autor: S.V./Dnevno.hr

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.