Turska namjerava odobriti pristupanje Finske NATO-u

15.03.2023. 12:00:00

PRIJE PARLAMENTARNIH IZBORA

Vrlo je izgledno da će turski parlament ratificirati prijem Finske u NATO prije nego završi s radom sredinom travnja, mjesec dana pred izbore, rekli su turski dužnosnici

Turska namjerava odobriti pristupanje Finske NATO-u, neovisno od Švedske, prije parlamentarnih izbora 14. svibnja, rekla su u srijedu agenciji Reuters dva turska dužnosnika, prenosi 24sata.

Vrlo je izgledno da će turski parlament ratificirati prijem Finske u NATO prije nego završi s radom sredinom travnja, mjesec dana pred izbore, rekli su turski dužnosnici.

Finski predsjednik Sauli Niinisto posjet će Tursku u petak kako bi s predsjednikom Tayyipom Erdoganom razgovarao o tom pitanju.

"O bilateralnim odnosima, kao i finskom zahtjevu za članstvo u NATO-u, razgovarat će se na sastancima u Istanbulu", objavio je ured turskog predsjednika.

Švedska i Finska prošle godine su podnijele zahtjev za članstvo u transatlantskom vojnom savezu nakon što su ruske snage napale Ukrajinu.

Svih 30 zemalja NATO-a mora ratificirati zahtjeve, a Mađarska i Turska još to nisu učinile.

Izvor: 24sata/Foto:collage/snimka zaslona/FotoJet/montaža/PDN

Izvorni autor: PDN/24sata/HINA

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.