TUŽNA OBLJETNICA U Islamu Latinskom i Kašiću odana počast poginulim Kobrama i Kunama

01.02.2024. 17:42:00

Navršila se 31 godina od pogibije 23 pripadnika 3. bojne Kobre, 3. gardijske brigade iz Slavonskog Broda. Pijetet poginulim braniteljima njihovi su suborci odali u Islamu Latinskom i Kašiću, gdje se svake godine prvog dana veljače prisjećaju teških dana koje su pretrpjeli braneći zadarsko područje.

Krajem siječnja 1993. godine, zbog alarmantne situacije koja je nastupila neposredno nakon akcije Maslenica, hrvatski jug našao se u teškom položaju. U zadarsko zaleđe hitno su prebačene dvije bojne 3. gardijske brigade Kune iz Osijeka i Slavonskog Broda. Treća bojna iz Slavonskog Broda poznata je pod nazivom Kobre i bila je nositelj borbenih zadataka. Dva dana poslije njihova dolaska, srpske snage napale su Kašić i treća slavonskobrodska bojna uletjela je u zasjedu.

Ratni put

U borbama koje su trajale 1. i 2. veljače, izgubili su 23 pripadnika. Odavanju počasti u Kašiću prethodilo je i polaganje vijenaca u Islamu Latinskom, odakle je krenuo polumaraton za poginule branitelje do Novigrada. U Kašiću i Islamu Latinskom jučer su bili i osnovnoškolci iz Slavonskog Broda koji su sudjelovali u programu komemoracije.

Kašić, selo između Zadra i Novigrada, bio je ključna točka obrane oslobođenog teritorija Hrvatske vojske u operaciji Maslenica. Zbog toga je neprijateljska vojska mobilizirala sve najbolje vojne snage iz Srbije, BiH i Hrvatske da vrati izgubljeni teritorij. Oko pet tisuća elitnih vojnika borilo se za Kašić, a najveći teret obrane pao je na leđa pripadnika slavne 3. brigade iz Slavonije.

Oni su na glavnom pravcu djelovanja zamijenili 4. gardijsku brigadu, koja je povučena na kraći odmor. Kašić je trebalo obraniti pod svaku cijenu jer je bio ključna točka za obranu Zadra.

U zadarsko zaleđe poslana je novoformirana taktička skupina čiju je okosnicu činila 3. bojna, poznate Kobre sastavljena pretežito od Brođana, satnija 2. pješačke bojne.

Drugu godinu zaredom obilježavanju su se pridružili i mali Brođani, koji su na obilježavanje stigli zajedno sa svojom učiteljicom Andreom Mandić iz OŠ Dragutin Tadijanović iz Slavonskog Broda.


​GALERIJA

Foto: Mislav KlanacIzaslanstvo najmlađih

– Došli smo na poziv i u organizaciji 3. gardijske brigade Kune 3. bojne Kobre. Njihov smo poziv s radošću prihvatili i tako nastavili tradiciju začetu prošle godine. Jako nam je važno da djeca tu stignu, vide gdje su se njihovi stariji sugrađani borili i kako su njih 23 poginula, kazala nam je Mandić, naglasivši kako ovo putovanje u zadarsko zaleđe ima jaki emotivni karakter.

– Daleko od svog doma hrabri su se branitelji Slavonskog Broda borili za opstojnost Hrvatske. Djeci je tako iznimno važno čim zornije prikazati dane koje su branitelji ovdje u zadarskom zaleđu prolazili prije 31. godine i biti u kontaktu s ljudima koji su se tu borili. Neka od naše djece dolaze iz braniteljskih obitelji čiji su članovi bili na zadarskom bojištu, istaknula je Mandić dodavši kako će djeca iz ovog posjeta izvući dobru lekciju iz povijesti.

– Nakon ovog će programa učenici imati i poseban sat povijesti, a ovaj smo put iskoristili priliku za učenje na licu mjesta. Djeca su pod dojmom, rekla je Mandić.

Učenici su tako imali priliku upoznati se s dijelom povijesti koju su njihovi stariji sugrađani utkali u slobodu zadarskoh zaleđa. Vanja, koji pohađa šesti razred kazao nam je kako je važno da im se pružila prilika da se upoznaju s ovim dijelom povijesti.

Tihomir Kmet, predsjednik Udruge veterana 3. gardijske brigade Kune na ovoj je obljetnici podsjetio kako svaka godina koja prolazi od pogibije njihovih suboraca ne donosi manje patnje i zaborava.


Desant helikopterima

– Puno nam znači biti ovdje u zadarskom zaleđu svake godine. Svake nam je godine jednako teško vratiti se na mjesta pogibije naših suboraca. Akcija Maslenica bila je od presudne važnosti za obranu Hrvatske i ponosni smo što smo njoj dali svoj obol. Svake smo tu godine u spomen na naše poginule suborce, a osim Brođana tu su i pripadnici Kuna iz Vukovara, Vinkovaca, Nove Gradiške. Okupljamo veterane i svakom prilikom odajemo dužno poštovanje našim palim suborcima, koji su se u iznimno teškim okolnostima, borili protiv elitnih postrojbi protivničke strane, prisjetio se Kmet, kazavši kako su u teškim borbama uspjeli sačuvati oslobođene teritorije sve do postavljanja prvo pontonskog, a potom i trajnog mosta, kojim je spojen sjever i jug Hrvatske.

Za zapovjednika Taktičke skupine tri postavljen je tadašnji pukovnik, danas general Mladen Kruljac. Zbog hitnosti i važnosti zadatka prvi put je u Domovinskom ratu obavljen tzv. »vertikalni manevar«, odnosno trupe su sa slavonskog ratišta transportnim helikopterima prebačene u zadarsko zaleđe.

– Ovo je bio prvi put da se u desant išlo helikopterima, a zatekli smo se u iznimno teškim borbama. S bojišta u Vukovaru i Slavoniji stigli smo u zadarsko zaleđe i svim se snagama borili unatoč činjenici da smo stigli na nama nepoznat teren i bili višestruko brojčano nadjačani, prisjetio se general Kruljac, rekavši kako su imali puno gubitaka.

Oko 500-tinjak Slavonaca našlo se u borbi s preko pet tisuća najbolje obučenih vojnika, kojima su zapovijedali zločinci Ratko Mladić, kapetan Dragan, Željko Ražnjatović Arkan, pukovnik Veljko Milanković te, tadašnji ministar policije i vojske takozvane Krajine Milan Martić.


Izvor: zadarskilist/Foto: Mislav Klanac

Izvorni autor: Nikolina Lucić

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.