Tvornica Ledo dobila novog vlasnika

29.03.2021. 16:35:00

Tvornica Ledo, jedan od simbola bivšeg Agrokora, dobila je novog vlasnika. Angloamerička kompanija Nomad Foods kupila je za 615 milijuna eura od Fortenove cijelu Poslovnu grupu zamrznute hrane. Čine je Ledo plus, srpski Frikom i Ledo Čitluk kao vodeći proizvođači i distributeri sladoleda i zamrznute hrane na ovim prostorima. Zaključenje vrijednog ugovora kojim će Fortenova sanirati dugove planirano je za treće tromjesečje ove godine.  

- Fortenova grupa ostvarila je ovom transakcijom svoja tri velika cilja, jedan je da dosegnemo maksimalnu vrijednost u ovoj transakciji, druga je bila da dovedemo strateški dobrog partnera za našu diviziju smrznute hrane i treća je da će nam ova transakcija omogućiti da dosegnemo optimalnu kapitalnu strukturu, što drugim riječima znači dugoročno održivo stanje duga na Fortanova grupi, komentirao je novinarima Fabris Peruško, glavni izvršni direktor i član Upravnog odbora Fortenova grupe.Zaključenje ugovora nakon odobrenja

Vrijednost transakcije iznosi 615 milijuna eura, bez gotovine i bez dugova. Do zaključenja ugovora kojim Ledo plus, Ledo Čitluk i Frikom s pripadajućim manjim kompanijama prelaze u vlasništvo Nomad Foodsa doći će, kazao je Peruško, nakon odobrenja skupštine dioničara Fortenove te lokalnih regulatora.

Dovršenje transakcije ovisi naime o regulatornim odobrenjima na mjerodavnim tržištima te odobrenju dioničara Fortenova grupe. Upravni odbor Fortenova grupe, koji uključuje predstavnike najvećih dioničara, jednoglasno je podržao potpisivanje kupoprodajnog ugovora s Nomad Foods.

Po zaključenju, Nomad Foods će postati vlasnikom Poslovne grupe zamrznute hrane, koja obuhvaća vodeći europski portfelj kultnih lokalnih brendova zamrznute hrane sa snažnom prepoznatljivošću među potrošačima u Hrvatskoj, Srbiji, Bosni i Hercegovini i nekoliko drugih zemalja jugoistočne Europe. S tradicijom duljom od pola stoljeća, Poslovna grupa zamrznute hrane najveći je proizvođač i distributer sladoleda i zamrznute hrane na tržištima na kojima posluje, kažu iz Fortenove.

Obraćajući se novinarima, Peruško je kazao i kako je ovu transakciju bitno gledati u kontekstu nadolazećeg refinanciranja Mercator grupe, kao i integracije Mercatora u Fortenova grupu.

- Sa zaključenjem ove tri transakcije Fortenova grupa ostvarit će kapitalnu strukturu koja će nam omogućiti daljnje investiranje u naše osnovne biznise i daljnji rast u našim osnovnim djelatnostima, rekao je.

Plenković: Nova šansa za Ledo

Transakciju je komentirao i premijer Andrej Plenković.

- Što se tiče te poslovne odluke Fortenova grupe, koliko vidim to je jedna velika transakcija. Kupac je Nomad Foods, jedna od najjačih kompanija za zaleđenu hranu u svijetu. Vjerujem da je cijena koju su postavili najbolja moguća. Ono što je najbitnije, to je da Ledo i ostale kompanije koje su vezane, nastave kvalitetno proizvoditi naše proizvode i postanu puno jači brendovi na europskoj razini. To su kompanije koje su prepoznate kvalitetom i reputacijom. Riječ je o operaciji koja treba financijsku konsolidaciju Fortenova grupe, rekao je premijer, dodavši da je 2017. godine angažmanom Vlade spriječen kolaps Agrokora koji bi imao devastirajuće posljedice za hrvatsko gospodarstvo. Cijela ta operacija nije koštala porezne obveznike ništa, rekao je premijer, ocijenivši da je ovo nova šansa za Ledo, njegove radnike, kao i sam brend. - Ovo je transformacijska transakcija za Fortenova grupu, a sva će se sredstva iskoristiti za smanjenje zaduženosti Grupe i stvaranje Fortenova grupe koja je, nakon mnogo godina, financijski jaka i sposobna punom snagom investirati u sve svoje djelatnosti, komentirao je James Pearson, glavni financijski direktor Fortenova grupe.

Fabris Peruško zahvalio se svim ljudima u Poslovnoj grupi zamrznute hrane i Fortenova grupi koji su proteklih šest mjeseci naporno radili kako bi ovo omogućili.

- Znajući da će naša zamrznuta hrana biti u vrlo dobrim rukama, veselimo se suradnji s Nomad Foodsom kao važnim budućim poslovnim partnerom u ovoj regiji, zaključio je Peruško.

Objavljeno je i da su savjetnici Fortenova grupe u ovoj transakciji bili Akin Gump Strauss Hauer & Feld LLP, Bogdanović, Dolički & Partneri, Citigroup Global Markets Europe AG, Isailović & Partners, KPMG Croatia, Marić & Co i VTB Bank (Europe) SE.

Izvor: HRT

Izvorni autor: HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.