U Hrvatskoj zabilježena 4 nova slučaja koronavirusa. SVA ČETIRI U ISTOJ ŽUPANIJI

19.05.2020. 17:04:00

U Hrvatskoj su zabilježena četiri nova slučaja koronavirusa i sva četiri su u istoj županiji – Brodsko-posavskoj. U ostalim županijama danas nema novih slučajeva.

Stožer civilne zaštite Brodsko-posavske županije održao je izvanrednu konferenciju za medije na kojoj je izvijestio da u posljednja 24 sata na području županije zabilježena četiri nova slučaja koronavirusne infekcije.

Tri od te četiri osobe su kontakti osobe koja je pozitivna od prije, dok je četvrti novozaraženi povratnik iz Njemačke.

Od njih četvero, troje imaju blažu kliničku sliku, a mlađa pozitivna osoba još je u obradi i najvjerojatnije će biti hospitalizirana.

– Ovo je dokaz da još nije završena priča s COVIDOM-19. Kada se vratite iz stranih zemalja treba ograničiti kontakt na 14 dana i izlaziti samo onda kada je potrebno.

Ovi slučajevi koji se dešavaju pokazuju da se treba držati preporuka Zavoda za javno zdravstvo – kazao je epidemiolog i ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Brodsko-posavske županije Ante Cvitković.

Dodao je i kako očekuju još pozitivnih među kontaktima oboljelih.

– To što je ukinuta samoizolacija, to nije poziv ljudima da ne poštuju fizički kontakt, da ne izlaze samo kada je to neophodno – kazao je Cvitković.

Također, jutros je objavljena informacija kako 15 radnika Đure Đakovića sutra rano ujutro kreće iz Švedske te se očekuje da će u Hrvatsku doći 21. svibnja. Iz Nacionalnog Stožera su rekli da osobe koje imaju simptome zaraze ostaju u Švedskoj. Svih 15 radnika bit će smješteno u karantenskom objektu u 14-dnevnoj samoizolaciji.

– Pripremamo se za povratak radnika iz Švedske. Imali smo završni sastank o tome s članovima Uprave tvrtke i načelnikom policijske uprave. Znamo tko dolazi, imamo kontakte radnika, kreću sutra u pola sedam – kazao je načelnik Stožera Stjepan Bošnjaković.

– Dogovoren je način na koji će se testirati radnici koji će stići sutra. Doći će u pet automobila, po tri će biti u svakom automobilu. Cimeri i oni koji su bili bliski na gradilištu će putovati zajedno – kazao je Cvitković.

Naime, odmah po dolasku na granični prijelaz Macelj, radnicima će se uzeti brisevi te će uz pratnju biti upućeni prema svom kraju.

U Švedskoj je ukupno 26 radnika. Od preostalih 11, trojica su imala blage simptome, sada više nemaju pa će se njihov povratak pripremati sredinom idućeg tjedna. Osam ih još ima poslove za završiti pa bi se trebali vratiti negdje sredinom lipnja.

Ukupno je to sada na razini cijele zemlje 2.232 slučaja, a 96 osoba je preminulo. Jedna je osoba preminula u posljednja 24 sata od korone.

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.