U Hrvatsku stiže novi nalet iz Sibira: ‘Lipi moji, pripremite drva i ne vjerujte najavama’

22.01.2024. 17:22:00

Državni hidrometeorološki zavod ( DHMZ ) objavio je današnju vremensku prognozu za sutra, koja donosi prolazno naoblačenje s mjestimičnom slabom oborinom u prvom dijelu dana.

U jutarnjim satima očekuje se oborina, većinom u obliku kiše, dok na kopnu postoji mogućnost pojave malog snijega. Posebna pažnja skreće se u unutrašnjost zemlje, gdje bi oborina u ranim jutarnjim satima mogla smrzavati u dodiru s hladnim tlom. Popodne će biti sunčanije, ali stabilnost vremena neće biti potpuna.

“U prvom dijelu dana prolazno naoblačenje s mjestimičnom slabom oborinom, većinom kišom, na kopnu moguće i  malo snijega . Ujutro se u unutrašnjosti oborina može smrzavati u dodiru s hladnim tlom”, poručuje DHMZ.

Foto: DHMZ
Slab do umjeren vjetar

Vjetar će biti slab do umjeren, jugozapadni u prvom dijelu dana, s kasnijim okretanjem na zapadni i sjeverozapadni smjer. Na Jadranu se očekuje umjerena bura i sjeverozapadni vjetar. Temperatura zraka bit će niska, s najnižom temperaturom od -5 do 0 °C na kopnu i od 3 do 7 °C na moru. Najviša dnevna temperatura većinom će se kretati između 5 i 9 °C, dok se na Jadranu očekuju temperature od 9 do 13 °C.

“Popodne sunčanije, ali nije i posve stabilno. Slab do umjeren jugozapadni vjetar kretat će se na zapadni i sjeverozapadni, na Jadranu na umjerenu buru i sjeverozapadni vjetar. Najniža temperatura zraka od -5 do 0, na moru od 3 do 7 °C. Najviša dnevna većinom između 5 i 9, a na Jadranu od 9 do 13 °C”, poručuje DHMZ.
Foto: DHMZ
Ostatak tjedna i dalje hladno

U ostatku tjedna prije nama DHMZ predviđa hladnoću i minuse s povremenim razvedravanjem. Četvrtak će biti najtopliji, s dnevnim temperaturama do 7 °C, ali i lokalnom kišom.

Građane upozoravaju da budu oprezni zbog mogućnosti smrzavanja oborine u unutrašnjosti tijekom jutarnjih sati, te da prate daljnje vremenske promjene.

“Podsjećamo i dalje na snazi ​​narančasto upozorenje DHMZ-a na vjetar zbog jake i vrlo jake bure”, oglasilo se Ravnateljstvo Civilne zaštite na Xu.

Što je s Polar Vorteksom?

Meteorolog hobist  Dino Dundić  na svojoj Facebook stranici “Pogled na klimu i njene promjene by Dino Dundić” objavio je vlastita predviđanja za nadolazeće dane. Navodi kako je primio velik broj upita o uranjenom proljeću i kraju zime. Pritom je naglašeno da je trenutna snaga  Polar Vorteksa  (PV) ključna za razumijevanje vremenskih prilika, a da će južni ogranci PV-a i dalje dominirati nad određenim područjima:

“Dosta je vaših upita, mogu se reći zbunjenih objavama o kraju zime, toplom vremenu i nastupanju uranjenog proljeća io tome da su naleti ogranaka PV-a gotovi, te da su ovi minusi zadnji i da ih više neće biti.

Stvarnost po jutarnjim modelima ipak je dosta drukčija, te upravo modeli s pogledom na Sjevernu hemisferu, gdje se točno vidi trenutna snaga PV-a, kao i njegovi južni ogranci dokle su došli i do kojih će se krajeva u narednom periodu i pružiti”, poručio je. je Dundić.

 'Fino pripremite drva'

Prema Dundiću, nova predviđanja modela za Sjevernu hemisferu ukazuju na dolazak novih hladnih naleta iz Sibira prema našem području.

“Naravno u tim predjelima je i dakako naš dio Europe, te nas hladni naleti iz Sibira neće puštati na mir niti krajem siječnja niti po ulasku u veljaču prevrtaču.

Ona će itekako još pokazati svoju zimsku prevrtljivu ćud jer je onaj zimski mjesec, bez obzira koliko je dan produljio. Pogledom na ove nove modele itekako se vide novi naleti Sibira put naših krajeva, a PV će biti pod kraj siječnja i početkom itekako dominantna sila nad našim dijelom Europe, a ne kao po nekima Afrike i ciklona azorka, jer od toga ništa neće biti”, napisao je Dundić.

Dundić poziva građane da se pripreme za nastavak hladnih temperatura te da se osiguraju drvima za grijanje. 

“To Vam je to lipi moji, a vi fino  pripremite drva  za produljenu sezonu grijanja, jer će trebati sigurno, po meni čak i u prvom dijelu proljeća, kada još uvijek može biti hladnih spuštanja iz Sibira, a grijati će se i tada leva leva” , poručuje Dundić.

Inače, Dundićeva predviđanja nedavno su počela privlačiti veliku pažnju pratioca na društvenim mrežama, pa se tek u nedavnoj objavi na Facebooku pohvalila kako će uskoro imati 42 tisuće pratitelja na svojoj stranici “Pogled na klimu i njene promjene by Dino Dundić”

Izvor: Dnevno.hr/I.G.

Izvorni autor: Dnevno.hr/Foto: snimka zaslona/facebook

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.