U Kočevskom Rogu otkrivena nova masovna grobnica!

25.08.2020. 08:47:00

Prije 75 godina, točnije 1945. godine, u Kočevju i okolici dogodilo se nešto nevjerojatno. Komunističke zvijeri ubijale su ljude, bez obzira na spol i dob.

Otkrivena je još jedna masovna grobnica

Predstavnici vladinog povjerenstva za rješavanje pitanja skrivenih groblja predstavili su danas otkriće nove masovne grobnice na području Kočevskog Roga, piše maribor.si

U takozvanom ponoru 3 otkriveni su ostaci i predmeti, što dovodi do zaključka da je bilo oko 250 žrtava, uglavnom mlađih muškaraca, ubijenih u jesen 1945. Otrov dubok 14 metara, otkriven je krajem svibnja, na temelju odstupanja opaženog na jednoj od karata.

Sanitarno čišćenje izvršeno je početkom srpnja, ukupno 68 puta se spustilo u ponor, izvršeno je 91 dizanje na kojem je bilo 137 tereta ili. 184 jedinice. Radovi su završeni za tri dana.

I u špilji i na njenom rubu otkrivena je znatna količina municije, na temelju čega zaključuju da su se pogubljenja događala na rubu špilje. Međutim, analiza rana na ulazima i izlazima na lubanjama pokazala je da se za ubojstva koristilo automatsko oružje. U pećini su pronađeni i fragmenti najmanje šest ručnih bombi i nekoliko neeksplodiranih ubojnih sredstava.

Leševi su kasnije prekriveni šljunkom i stijenama. Budući da su na njima pronađeni i posmrtni ostaci, zaključuju da su neke osobe nakon ukopavanja bačene u špilju. „Pretpostavljamo da su to zatvorenici koji su napunili špilju i na kraju su i sami završili u njoj.

Preliminarna antropološka analiza pokazuje da su otkriveni posmrtni ostaci oko 250 osoba, uglavnom civila. Za sada je poznato da su gotovo sve žrtve muškarci, s barem jednom ženskom između, ali vjerojatno ne više od pet. Nije bilo mlađih od 15 godina, a prilično ih je bilo u ranim 20-ima.

Izvor: Kamenjar.com/PDN/Foto:kamenjar

Izvorni autor: maribor.si

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.