U mreži Prvog o lokalnim izborima

29.04.2021. 10:31:00

U ponoć istječe rok za predaju kandidacijskih lista za lokalne izbore koji će se održati 16. svibnja. Što poručuje DIP s obzirom na epidemiološku situaciju? Kada počinje službena kampanja? Kakve sankcije slijede onima koji budu kršili predizbornu šutnju? Što kandidati mogu pokazati u posljednja dva tjedna prije izbora? Gdje će biti najzanimljiviji izborni okršaji? 

O tome su U mreži Prvog Hrvatskog radija govorile Ana Lovrin, potpredsjednica Državnog izbornog povjerenstva i Ankica Mamić, komunikacijska stručnjakinja , te sociolog Sven Marcelić.

Kandidature primaju lokalna izborna povjerenstva na 576 mjesta u Hrvatskoj, rekla je Ana Lovrin. Od danas u ponoć izborna povjerenstva imaju 48 sati vremena da utvrde pravovaljanost lista. Negdje će to biti već tjekom sutrašnjeg dana, negdje će to možda potrajati dulje, dodala je.

Ono što vidimo u preporukama Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo koje se odnose na izbore je to da su to zapravo opće epidemiološke mjere, koje su malo precizirane u odnosu na konkretan izborni proces, ali kada se sve skupa pogleda to što je preporučeno ionako već radimo svaki dan, rekla je Lovrin.

Lovrin je rekla kako su na ovim lokalnim izborima zapriječene dosta ozbiljne kazne za kršenje izborne šutnje. To je 3 tisuće kuna za svaku fizičku osobu, od 10 do 30 tisuća kuna za kandidate na izborima, 100 do 500 tisuća kuna za pravne osobe i 10 do 30 tisuća kuna za odgovorne osobe u pravnim osobama.

Izborna šutnja u komunikacijskom smislu nema apsolutno nikakvih konzekvenci. Mi znamo za službena kampanja još nije ni počela, a u predizbornoj kampanji su neki kandidati već od osmog mjeseca prošle godine. Puno je tu nelogičnosti i puno je onda tu stvari koje se ne mogu adekvatno adresirati, pa onda posljedično ni sankcionirati, ustvrdila je Ankica Mamić.

"To što počinje službeno kampanja mislim da je prilično irelevantno, jer sama činjenica da treba prikupiti potpise za ulazak u izbore govori o tome da se već trebala raditi i kampanja kako bi se motiviralo ljude da potpisuju. U procesu funkcioniranja izbora vidljivo je da sama kampanja treba ići i prije nego što je službena kampanja", rekao je Sven Marcelić.

Izvor: HRT

Izvorni autor: HRT

Autor:

Važna obavijest:

Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu PDN dopušteno je samo registriranim korisnicima.

Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu PDN te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.